Infofinanciar > Info > CFR Infrastructură semnează vineri un contract de 325 mil. euro. pentru linia de tren Cluj Napoca – Oradea
Info

CFR Infrastructură semnează vineri un contract de 325 mil. euro. pentru linia de tren Cluj Napoca – Oradea

CFR Infrastructură, sursă foto Economedia
sursă foto Economedia

Vineri, 30 decembrie, compania de stat CFR Infrastructură urmează să semneze un contract de 1,6 miliarde de lei, aproximativ 325 milioane de euro, pentru modernizarea primului lot al magistralei CFR Cluj Napoca – Oradea, frontieră cu Ungaria, transmite Economedia.

În PNRR au fost încadrate opt mari proiecte de infrastructură feroviară, iar conform anunțului CFR Infrastructură, contractul de 1,6 miliarde de lei urmează să fie semnat cu Asocierea RailWorks dintre companiile Arcada și Alstom. Compania de stat a semnat cu aceeași asociere și contractul pentru lotul 2, Arhireș – Poieni.

Din cele opt proiecte de infrastructură feroviară, șapte au fost câștigate de Asocierea RailWorks, însumând contracte în valoare de 14,7 miliarde de lei, aproximativ 3 miliarde de euro. Mai există un singur contract care încă nu a fost încheiat, lotul 1 Caransebeș – Lugoj, primul lot al Magistralei M 100 Caransebeș – Timișoara – Arad.

Infrastructura feroviară, reabilitată prin PNRR

„Magistrala feroviară dintre Cluj-Napoca, Oradea şi vama cu Ungaria are o lungime de 166 de kilometri, mai multe poduri au o durată de viaţă depăşită (peste 100 de ani), starea generală este de degradare cu alunecări de teren, iar instalaţiile au o pronunţată uzură fizică şi morală, fiind la limita critică de încadrare în condiţiile tehnice”, notează Ministerul Transporturilor în Nota de Fundamentare a proiectului pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici. Primele două loturi, Cluj – Aghireș, respectiv Aghireș – Poieni au fost scoase la licitație pe 1 ianuarie, conform Ziua de Cluj.

Anunțul CFR Infrastructură

„Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA vă informează că a fost desemnată oferta câștigătoare la procedura de licitaţie publică pentru achiziţia serviciilor de proiectare şi execuţie a lucrărilor de electrificare și modernizare a infrastructurii și suprastructurii feroviare pe secțiunea CLUJ NAPOCA – AGHIREȘ (LOTUL 1), aferentă obiectivului de investiții “Electrificarea și reabilitarea liniei de cale feratǎ Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor (166,2 km)ˮ, pentru creșterea vitezei de circulație la 160 km/h pentru trenurile de călători şi 120 km/h pentru trenurile de marfă. Oferta financiară depusă de Asocierea RAILWORKS, în valoare de 1.611.475.802,43 lei, fără TVA, a fost desemnată câștigătoare, contractul de achiziţie publică urmând a fi încheiat şi semnat de ambele părţi la finalul perioadei legale de contestaţii. Durata de implementare a contractului este de 42 de luni pentru proiectare și execuția lucrărilor. Sursa de finanţare va fi asigurată din Fonduri Externe Nerambursabile, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), componenta 4 – Transport sustenabil – Reforma 1.5 – Dezvoltarea infrastructurii feroviare și managementul traficului feroviar”, anunța CFR Infrastructură în data de 22 octombrie 2022. Semnarea contractului a fost amânată din cauza contestațiilor depuse de companiile Astaldi și PORR, care au fost respinse la începutul lunii decembrie.

„Proiectul vizează electrificarea şi reabilitarea liniei de cale ferată Cluj – Oradea – Episcopia Bihor şi presupune realizarea unei infrastructuri ce va permite viteze maxime cuprinse între 100 km/h şi 160 km/h. Electrificarea şi reabilitarea tronsonului de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor conduce la realizarea unei infrastructuri feroviare optimizate. Traseul de cale ferată proiectat se va desfăşura în general pe actualul tronson de cale ferată existent, cu excepţia unor zone în care este necesară mărirea razelor curbelor în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de circulaţie şi asigurării parametrilor pentru circulaţia cu viteză sporită. Prin proiect se realizează 18.0 km de linie dublă nouă. Se desfiinţează trecerile la nivel care nu respectă reglementările şi se realizează pasaje denivelate”, arată Nota de Fundamentare.