Infofinanciar > Info > Anul 2023 vine cu noi kilometri de autostradă. Sorin Grindeanu: „Au fost depășite acele soluții SF de a merge prin tunel de la Ploiești la Brașov”.
Info

Anul 2023 vine cu noi kilometri de autostradă. Sorin Grindeanu: „Au fost depășite acele soluții SF de a merge prin tunel de la Ploiești la Brașov”.

Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor. Sursa foto: Spotmedia

Potrivit anunțului de joi al ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) ar putea scoate la licitație, în acest an, construcția unei porțiuni din drumul expres Ploiești-Bradford. Potrivit șefului de la Transporturi, ar fi vorba de primul segment din apropierea Brașovului.

„Am avut întâlniri cu proiectantul săptămâna trecută și la sfârșitul anului trecut. Se venise cu o soluție tehnică prin care să coste autostrada vreo opt miliarde, ceea ce nu putem accepta”, a explicat Sorin Grindeanu.

Primul tronson al autostrăzii Ploiești-Brașov, posibilă anul acesta

El a spus că, pentru a menține cheltuielile de implementare modeste, au colaborat cu beneficiarul și cu proiectantul. „Cred că au fost depășite acele soluții SF de a merge prin tunel de la Ploiești la Brașov”, a mai spus Grindeanu, potrivit Economica.

În plus, Grindeanu a estimat că există posibilitatea să fie scoase la licitație în vederea construcției tronsoane din autostradă prin Valea Prahovei chiar anul acesta.

„Oricum, pe parcursul acestui an o să vedeți că vom ieși cu anumite tronsoane care pot fi – dacă lucrurile merg cum trebuie – chiar scoase la licitație. Mă refer la primul tronson de la Brașov spre Ploiești”, a notat ministrul Transporturilor.

Segmentul de 6,3 km Râșnov – Cristian al autostrăzii București – Brașov (A3), construit de antreprenorul român Alpenside, a fost deschis circulației de CNAIR în 2020.

Jurnaliștii de la economica.net i-au întrebat pe reprezentanții CNAIR care sunt obstacolele cu care se pot confrunta în derularea contractului. Aceștia din urmă au menționat „obiecții impuse de către autoritățile locale și condiționalități ale instituțiilor avizatoare”.

Proiectul Centurii Comarnic, scos la licitație în 2022

La finalul anului trecut, proiectul Centurii Comarnic, preluat de la Ministerul Transporturilor, a fost scos la licitație de Consiliul Județean Prahova pentru proiectare și execuție pe DN 1. Centura Comarnic va avea o lungime de 6 kilometri, câte o bandă pe sens, va dura 20 de luni și va costa aproximativ 250 de milioane de lei. Proiectele Centurii Comarnic și Centura Bușteni-Azuga au fost transmise Consiliului Județean Prahova în data de 7 decembrie 2022 de către Ministerul Transporturilor, prin Compania de Drumuri.

Licitația inițială pentru centurile Comarnic și Bușteni (profil Drumuri Naționale) a fost lansată în noiembrie 2015, însă contractele au fost anulate în 2018, deoarece antreprenorul desemnat de CNAIR nu a prezentat o scrisoare de garanție bancară. Deoarece Studiul de Fezabilitate din 2006 nu îndeplinea condițiile UE pentru finanțare în cadrul PIM, în 2020 a fost făcută o nouă încercare de a construi Centura Comarnic (profil Autostradă, parte a autostrăzii A 3). Cu toate acestea, licitația a fost anulată în 2021, potrivit economedia.