Info

Sondaj: Peste jumătate din români și-au limitat ieșirile la restaurant, pe fondul inflației și a creșterii prețurilor

Sondaj: Peste jumătate din români și-au limitat ieșirile la restaurant, pe fondul inflației și a creșterii prețurilor
sursa foto unsplash.com

Pe fondul noilor condiții ale climatului economic, marcat de creșterea galopantă a inflației și, implicit, a prețurilor, mulți români se văd nevoiți să își schimbe stilul de viață și obiceiurile. Un nou sondaj demarat de agenția Bookingham arată că mai mult de jumătate din români merg la restaurant mai rar decât în perioada anterioară creșterii inflației.

Potrivit sondajului, unul din doi români spune că merge la restaurant rar sau foarte rar, comparativ cu perioada de dinaintea pandemiei și a crizei actuale. 95% dintre respondenți consideră că prețurile restaurantelor au crescut simțitor, iar 35% sunt nevoiți să opteze pentru preparatele mai ieftine din meniu pentru a-și reduce nota de plată.

Rata inflației pentru luna octombrie s-a situat la un procent de 13,5%, fiind preconizat că aceasta va atinge un procent de 16% până la finalul anului. Pe lângă cifrele oficiale, creșterile prețurilor se resimt puternic în stilul de viață și obiceiurile oamenilor, cele mai mari majorări fiind înregistrate la prețurile alimentelor și ale energiei electrice, două elemente centrale ale industriei HoReCa.

Cum resimt românii criza

Efectele crizei depășesc granițele naționale. Un sondaj realizat de SIAL Paris arată că și ale țări din Europa se confruntă cu aceeași situație . 78% dintre respondenți au afirmat că prețurile în restaurante au crescut semnificativ față de anul trecut și 55% recunosc că aceste scumpiri influențează frecvența ieșirilor în oraș.

Potrivit sondajului, 27% dintre români ies foarte rar la restaurant (o dată pe lună sau mai rar), în timp ce 21% spun că ies rar, adică de 2-3 ori pe lună.  28% dintre respondenți spun că ies uneori (o dată pe săptămână), 18% ies în oraș de 2-4 ori pe săptămână, iar un procent de 6% spun că ies în oraș aproape zilnic.

În ceea ce privește majorarea prețurilor, 94% dintre români consideră că prețurile din restaurante au crescut. Dintre aceștia, 55% consideră că prețurile au crescut semnificativ, iar 39% cred că prețurile au crescut puțin. Un procent de 6% din respondenți nu văd nicio schimbare a prețurilor.

Pentru a desemna ce înseamnă pentru români “creșteri semnificative” și “creșteri mici”, respondenții au fost rugați să evalueze noile prețuri din restaurante. Cei mai mulți dintre respondenți, un procent de 32%, au impresia că acestea sunt cu 20% mai mari decât înainte de izbucnirea pandemiei și creșterea inflației. 31% dintre participanții la studiu cred că prețurile au crescut și mai mult de atât – cu 25%. 23% percep o creștere de 15%, iar 14% văd o creștere de 10%.

De asemenea, se poate observa o diferență în răspunsuri în funcție de zona din care aceștia vin. Cei mai mulți respondenți din Muntenia, 40%, și Moldova, 44%, consideră că prețurile au crescut cu 20%. În schimb, în Transilvania, creșterile se resimt mai puternic. Cei mai mulți dintre participanți din acea regiune a țării, anume 37%, evaluează că prețurile ar fi crescut chiar de fapt cu 25%.

Cum economisesc românii bani

Cu toate acestea, mulți români nu sunt pregătiți să renunțe la ieșitul în oraș, motiv pentru care au găsit alte soluții de a economisi bani. Potrivit sondajului, 35% din respondenți au spus că se orientează după produsele din meniu care au prețuri mai accesibile, pe când 23% au spus că renunță la desert, 12% au decis să împartă un fel de mâncare cu altcineva iar un procent de 3% preferă să nu mai comande și de mâncare, ci doar de băut.

Datele arată că sunt și români care nu-și propun să reducă nota de plată. 15% dintre respondenți au afirmat că nu s-a modificat nimic în comportamentul lor la restaurant.

Bookingham și-a propus să analizeze modul în care inflația afectează ieșitul românilor la restaurant și cum percep ei noile prețuri. Studiul se bazează pe un chestionar la care au răspuns peste 500 de persoane.

Bookingham este o platformă de rezervări online, prezentă în marile orașe ale României. Aplicația permite rezervarea unei mese în diverse localuri, alături de oferte speciale, promoții personalizate și experiențe inedite din oraș.

Bookingham satisface și nevoile proprietarilor și managerilor din domeniul HoReCa. Prin intermediul digitalizării și marketingului inteligent, platforma facilitează procesul de colectare și gestionare a rezervărilor, crește vizibilitatea localurilor în comunitate și eficientizează costurile de publicitate.