Infofinanciar > Info > Soluția legală pentru a obține prețuri mai mici pentru polițele RCA. Cum afli dacă te încadrezi la o clasă de risc mai bună
Info

Soluția legală pentru a obține prețuri mai mici pentru polițele RCA. Cum afli dacă te încadrezi la o clasă de risc mai bună

rca, sursa foto playtech
FOTO: playtech.ro

La scurt timp după ce City Insurance a ieșit de piața asigurătorilor în urma falimentului, prețurile polițelor RCA au crescut considerabil. Experții se așteaptă ca aceeași situație să se repete și acum odată cu falimentul Euroins. În aceste condiții, prețurile RCA au fost temporar suspendate. Însă, un act normativ, de puțini știut, oferă posibilitatea clienților de a verifica statutul deținut de clienți și, dacă pot obține un RCA ceva mai ieftin.

Astfel, soluția legală pentru a beneficia de o poliță auto mai ieftină constă în consultarea firmelor de asigurări pentru a verifica dacă în evidențele firmei respective apăreți cu risc ridicat.

Șoferii care vor plăti mai mult pentru RCA

În această situația, solicitanții se pot adresa Biroului Asigurătorilor AUTO (BAAR), care, va calcula prima de risc ridicat RCA și va alege o companie de asigurări să vândă asigurarea auto obligatorie la nivelul stabilit. În mod normal ar trebuie să fie ceva mai mic decât prețurile din piață. Potrivit HotNews la ora actuală sunt peste 71.ooo de asigurați care s-au încadrat în categoria celor cu risc ridicat și cărora li s-au acordat un asigurator:

„În anul 2022 au fost înregistrate 60.814 solicitări de alocare ca asigurat cu risc ridicat, 54.729 încadrându-se în categoria asiguratilor cu risc ridicat.

În anul 2023, până la 09.04.2023, au fost înregistrate 19.664 solicitări de alocare ca asigurat cu risc ridicat, 16.341 încadrându-se în categoria asiguraților cu risc ridicat. Toți cei care s-au încadrat ca asigurați cu risc ridicat au fost alocați.

Alocarea asigurătorilor se realizează conform următorului algoritm prevăzut în procedura aflată pe site-ul BAAR: câte un asigurător RCA la câte un asigurat cu risc ridicat, în ordinea în care asigurătorii RCA sunt enumerați în statutul BAAR, începând cu primul și terminând cu ultimul din această ordine”, potrivit Hot News.

Formula de calcul a tarifului de referință

Oficialii ASF au precizat că anumite categorie de șoferi vor plăti mai mult pentru RCA-uri din cauza faptului că este mult mai probabil ca în orașele mari să aibă loc accidente mai dese. „Prima de risc se calculează după următoarea formulă: tariful de referință pentru vehicul X factorul N(36%) X coeficientul pentru clasa de bonus malus în care se încadrează solicitantul”, informează hotnews.ro.

Potrivit graficului de calculare ASF, șoferilor cu vârste între 41-50 de ani, care conduc turisme dotate cu motoare cuprinse între 1601-1800 cmc, li se vor aplica un tarif de referință de 1.356 de lei.

Odată stabilită valoarea tarifului de referință, verificați ce categorie de bonus malus se aplică în cazul vostru. ”Clasa de bonus B4 reprezintă 80% din suma pornind de la B0”, potrivit HotNews.ro.

Valoarea formulei de calcul se stabilește astfel:  „tariful de referință x 1,36 (factorul N) x 80%. Aceasta este prețul RCA pe care companiile de asigurare le pot aplica clienților cu risc ridicat. Soluționarea cererii durează cel mult 20 de zile, iar solicitantul trebuie să depună următoarele documente.

Documente necesare

„ copie a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a mașinii. Copie după actul de identitate al proprietarului/utilizatorului vehiculului. De asemenea, pentru ca dosarul să fie complet, aveți nevoie de o copie după certificatul de înregistrare într-unul din registrele prevăzute de lege al proprietarului. utilizatorului vehiculului pentru care se face solicitarea”, informează HotNews.ro.

Totodată, în cazul persoanelor juridice documentele necesare trebuie să includă certificatul de înregistrare la Registrul Comerțului sau certificatul de înscriere a entității juridice fără scop patrimonial în cazul Asociațiilor și a Fundațiilor.

Dosarul se va completa cu o copie a certificatului de înregistrare fiscală al proprietarului precum și cu o copie după mandatul reprezentantului convențional. În situația în care solicitarea vine din partea unei alte persoane decât cea a asiguratului.