Infofinanciar > Info > S-au plafonat prețurile la polițele RCA! Cât vom plăti acum pentru asigurarea auto
Info

S-au plafonat prețurile la polițele RCA! Cât vom plăti acum pentru asigurarea auto

rca, sursa foto playtech
Sursa foto: playtech

Data de 11 aprilie 2023 a adus plafonare pentru polițele auto RCA, pentru șase luni. Deși majoritatea șoferilor sperau ca plafonarea să aducă și o scădere a prețurilor și tarifelor, acestea nu par să aducă mari diferențe de cost.

Plafonarea asigurărilor auto RCA se va face raportat la prețurile de bază practicate la data de 28 februarie 2023.

Ce modificări pot fi sesizate după plafonarea prețurilor

Autoritățile de Supraveghere Financiară (ASF) atestă faptul că la data din ultima luna de iarnă a anului cesta, prețurile pentru polițele RCA erau în medie cu 12 procente mai mici decât cele raportate în data de 7 martie 2023. Acestea au fost majorate cu peste 40 de procente față de aceeași perioadă a anului trecut.

Astfel, în următoarele șase luni prețul la polițele RCA va fi plafonat la nivelul aferent lunii trecute, nu la cel din anul precedent. ASF a luat această decizie la insistențele companiilor de asigurări, care susțin că ar ieși cu pierderi financiare dacă prețurilor polițelor RCA ar fi fost plafonat la nivelul din februarie a anului trecut.

Din păcate, șoferii nu vor avea posibilitatea să verifice în prealabil noile prețuri și tarife practicate de companiile de asigurări, dar aceștia vor urma să fie înștiințați de noile prețuri pentru orice asigurare nouă pe care o vor face în următoarele șase luni.

De asemenea, șoferii urmează să fie penalizați sau să primească un bonus în funcție de vechime și de istoricul de daune pe care îl au, potrivit Antena 3.

Cum arată plafoanele raportate la luna februarie 2023

Șoferii români urmează să plătească cu 12 procente mai puțin decât se întâmpla până în acest moment, însă tarifele sunt totuși mult mai mari față de cele ale anului trecut.

Un șofer  cu o vârstă de 30 de ani, ce deține o mașină cu motorul de o capacitate încadrată între 1,8 și 2 litrii, în luna februarie a anului trecut pentru o poliță de asigurare auto obligatorie plătea în medie 1.853 de lei. Prețul raportat la luna trecută a anului 2023 s-a majorat la 2.505 lei, pentru aceeași asigurare auto, iar șoferii cu o vârstă între 4 și 50 de ani plătea pentru asigurarea unui autovehicul cu motorul de până la 1,6 litri 956 de lei, iar în acest moment același șofer va achita pentru aceeași poliță RCA suma de 1.265 de lei.

În acest moment, Autoritatea de Supraveghere Financiară lucrează la un proiect de lege care să modifice partea legislativă referitoare la asigurarea obligatorie de răspundere civilă, astfel încât să nu mai existe și alte falimente în domeniul companiilor de asigurări auto obligatorii RCA.

Plafonarea de tarife în ceea ce privește polițele RCA începuse să se ia în calcul încă de luna trecută, când ASF dorea să plafoneze prețurile în concordanță cu tarifele în vigoare anul trecut, astfel ar fi fost o diferență de prețuri de peste 16 procente față de cele din momentul actual.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.