Infofinanciar > Info > Plafonarea prețurilor RCA, aprobată de Guvern! Ce prevede proiectul ASF
Info

Plafonarea prețurilor RCA, aprobată de Guvern! Ce prevede proiectul ASF

RCA, sursa allias blog
sursa allias blog

Tarifele RCA (Răspundere Civilă Auto) au trezit discuții în rândul oamenilor. Prețurile acestor tarife au atins un vârf record, iar șoferii nu au mai reușit să facă față sumelor pe care trebuiau să le scoată din buzunar pentru asigurările obligatorii. Conducătorii de automobile și-au arătat indignarea față de aceste tarife, care au fost cauzate de intrarea în insolvență a unor lideri de piață în domeniul asigurărilor. Astfel, aceste evenimente neașteptate și contextul actual al inflației au adus consecințe asupra bugetului șoferilor.

În această direcție, oficialii au implementat un proiect de lege care prevede plafonarea tarifelor RCA, pe o perioadă limitată de șase luni. Această propunere a fost aprobată în ședința de Guvern. Proiectul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) va aduce timp de jumătate de an o scădere a tarifelor asigurării obligatorie.

Este aprobată plafonarea tarifelor RCA

Potrivit proiectului ASF, tarifele RCA vor fi limitate pentru următoarele șase luni la același nivel cu prețurile primelor proprii pe care fiecare asigurător RCA le percepea la data de 28 februarie 2023.

Elementele acestei hotărâri de Guvern, potrivit reprezentantului ASF, Cristian Rușii, se referă la modul de vânzare a polițelor RCA pentru următoarele șase luni, iar tarifele calculate și puse la dispoziția asigurătorilor vor fi cele de la sfârșitul lunii februarie 2023. În plus, acest proiect prevede și plafonarea comisioanelor de distribuție, care nu vor mai putea depăși nivelul de 8%.

„De asemenea, se vor plafona şi comisioanele de distribuţie, la nivelul de 8%, iar toţi asiguratorii vor calcula aceste tarife la nivelul B0, însemnând baza de la care se porneşte orice calcul care ulterior va fi bonusat sau malusat în funcţie de istoricul de daune şi de comportament a acestora în anii ulteriori. Aceste lucru se va aplica şi BAR-urilor, Biroul asigurătorilor din România. Am convenit cu toţii, ne-am luat angajamentul şi toată lumea a agreat această măsură, cu aplicabilitate pe şase luni de zile”, a declarat Cristian Rușu, reprezentantul ASF.

Dezechilibre pe piața de asigurări

Premierul Nicolae Ciucă a făcut declarații în legătură cu piața asigurărilor. Acesta a declarat că trebuie realizat un echilibru pe piața de asigurări, care a suferit efecte negative din cauza companiilor din domeniu.

„Consider că este inacceptabil să continuăm să ne jucăm cu aceste dezechilibre produse de o companie sau alta, motiv pentru care ASF împreună cu celelalte instituţii, cu Consiliul Concurenţei şi cu ceilalţi actori din piaţa asigurărilor trebuie să aibă un dialog transparent, foarte clar vizavi de modificările legislative care trebuie să fie realizate”, a declarat Nicolae Ciucă.

Potrivit proiectului adoptat de Guvern se propune „îngheţarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare a prezentului act normativ la nivelul tarifelor de primă proprii calculate şi practicate de către aceştia la data de 28 februarie 2023, tarife care au fost practicate anterior publicării tarifelor de referinţă de către ASF în luna martie 2023, astfel fiind asigurată o dispersie a riscurilor la nivelul pieţei de asigurări”, conform Antena 3 .