Lumea la zi

Situația rămâne sub control în Republica Moldova! Se anunță că nu există niciun „pericol iminent” de a începe un conflict în Transnistria

transnistria podul.ro
Sursă foto: podul.ro

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a anunțat că, în ciuda tensiunilor existente în regiunea separatistă, în prezent, nu există un pericol iminent de declanșare a unui conflict în Transnistria. Declarațiile oficialului de la Chișinău vin în contextul în care directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova, Alexandru Musteaţă, a susținut în decembrie că Rusia ar avea de gând să invadeze acest teritoriu.

„Domnul director s-a referit la analize care se fac şi la baza acestor analize au fost şi mai multe declaraţii ale generalilor armatei Federaţiei Ruse. Chiar au fost prezentate nişte hărţi şi de pe acele hărţi se vedea foarte clar intenţia de a avansa spre Nicolaev, Odesa, cu joncţiunea spre Transnistria.

La moment, aceste pericole nu există, pentru că am urmărit succesul forţelor ucrainene în Herson, chiar faptul că au împins armata invadatoare peste râu. Deci, la moment nu vedem pericol iminent de escaladare a conflictului, a războiului în Transnistria”, a susținut Grosu, care duminică a fost în București pentru a participa la spectacolul dedicate Zilei Culturii Naționale.

Nimeni nu vrea război

În discursul său, președintele Parlamentului Republicii Moldova a asigurat că, nici populația și nici administrația din Transnistria nu-și doresc escaladarea unui război în regiune.

„În Transnistria propriu-zis, situaţia este tensionată, dar în acelaşi timp vedem o preocupare şi la nivelul populaţiei, dar şi la nivelul aşa-numitei administraţii de acolo. Per total, cei de acolo nu îşi doresc escaladarea. Noi vedem lucrul acesta şi din dialog, şi din comportament. Până acum am reuşit să menţinem stabilitatea, sper să o menţinem şi în continuare”, a mai anunțat oficialul moldav, scrie Agerpres.

Resturile unei rachete, găsite pe teritoriul Rep. Moldova

Preşedintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a anunțat că autoritățile din Republica Moldova au descoperit sâmbătă mai multe rămășite ale unei rachete pe teritoriul țării, după ce Rusia a lansat un nou val de proiectile asupra Ucrainei. Oficialul a precizat însă că este vorba despre al treilea incident de acest tip.

„Toate acţiunile pe care le-am luat până acum – şi a stârnit un val de critici din partea Coloanei a cincea pe care o avem noi, din păcate – au fost acţiuni corecte. Noi am dublat practic bugetul pentru apărare. Mai avem mult până la a asigura pe bune spaţiul aerian, a-l proteja. Faptul că suntem prin Constituţie stat neutru nu ne scuteşte de obligaţia de a investi în apărare. O să continuăm să facem lucrul acesta, cu resursele noastre, dar şi cu ajutorul partenerilor noştri. (…)”, a susținut Grosu.În contact permanent cu România și Ucraina

Președintele Parlamentului Republicii Moldova a mai precizat că, în tot acest timp, administrația de la Chișinău a ținut legătura cu oficialii români și cu cei ucraineni  pentru a se asigura că spațiul aerian din zonă este unul securizat.

„Noi discutăm permanent şi cu partea română, suntem în contact permanent şi cu partea ucraineană, pentru că ne ajută să monitorizăm spaţiul aerian. Sigur, cel mai mare pericol vine dinspre Marea Neagră, pentru că de fiecare dată când flota statului agresor, Federaţia Rusă, este scoasă în larg, suntem în aşteptarea, ca să zic aşa, a surprizelor. De obicei atunci când ei bombardează Viniţa, Lvov, Odesa, atunci creşte pericolul şi asupra noastră”, a mai adăugat oficialul moldav.

Securitatea energetică, printre obiectivele Rep. Moldova

Igor Grosu a mai susținut că Republica Moldova vrea să-și rezolve și să-și asigure securitatea energetică, dar și să obțină investiții în capacităţi defensive.

Direcțiile trasate de șeful Parlamentului de la Chișinău vin în contextul în care Republica Moldova este afectată de bombardamentele rușilor în Ucraina, care  are au loc la cinci-şapte zile. Oficialul a explicat că, atunci când Rusia atacă infrastructura energetică ucraineană, mai multe localități și orașe moldave se confruntă cu probleme în ceea ce privește aprovizionarea cu energie electrică.

„Incidentul de acum o lună, atunci când a picat sistemul, din fericire ne-a arătat că într-un termen record, graţie colaborării (n.r. – cu România), a putut fi reconectată întreaga ţară, cred că în timp de câteva ore. (…) Am diversificat sursele de aprovizionare cu gaze. Avem operatorul nostru, compania de stat, Energocom, care face achiziţii. La moment, nu consumăm – malul drept – niciun metru cub de gaz din partea Gazpromului. Am putut găsi în timp record soluţii. Ne-am învăţat să cumpărăm gaze şi lucrul acesta s-a datorat inclusiv faptului că avem o colaborare bună cu partenerii occidentali şi români. La capitolul electricitate, lucrurile stau bine la moment. Centrala Cuciurgan a început să producă”, a anunțat Grosu.