Infofinanciar > Lumea la zi > Situația din Ucraina se complică! Rusia a creat o armă dotată cu inteligență artificială
Lumea la zi

Situația din Ucraina se complică! Rusia a creat o armă dotată cu inteligență artificială

Dronă românească
Sursa foto: descopera.ro

Oficialii din industria de apărare rusă susțin că au dezvoltat o dronă dotată cu o cameră de termoviziune și au integrat-o cu un sistem de vizionare termică, precum și cu tehnologii avansate de inteligență artificială. Experții occidentali susțin că drona a fost testată în „zona operațională” din Ucraina, iar lotul inițial, cu ultimele ajustări și configurații, a intrat deja în producție.

Potrivit TASS, platforma terestră se numește Blockpost 4-T, iar drona echipată cu camere termice cu care a fost fuzionată este UAV400T. Drona a fost descrisă ca fiind „prima dronă quadcopter cu cameră termică internă”.

Bloggerii ruși din domeniul apărării de pe grupurile Telegram susțin că producția camerei de termoviziune este complet autohtonă, cu software și componente dezvoltate la nivel național. Raportul observatorilor occidentali menționează că drona compensează două capacități cheie, sistemele rusești de recunoaștere optică de la sol și din aer, care lipseau.

„În prezent, armata rusă este înarmată cu diverse mijloace optoelectronice de colectare a informațiilor despre teren în toate condițiile meteorologice, inclusiv imagistica termică. În același timp, există întotdeauna o dilemă pentru mijloacele optice și de imagistică termică – fie ai un câmp vizual mare, fie oferi un nivel ridicat de detaliu al imaginii”, a declarat directorul general al Biroului de proiectare optico-mecanică Astron, Vladimir Popov.

Astfel, inginerii ruși au decis să „integreze” un „aparat de termoviziune zburător” în „sistemul de supraveghere la sol”, rezolvând dilema într-un mod neconvențional și „elegant”, a declarat Popov.

Drona are capacități avansate de detectare a inamicului

Blockpost-4T poate detecta persoane până la o distanță de 800 de metri și vehicule la 2.000 de metri (2 kilometri), unde „analiza inteligentă încorporată evidențiază obiectele detectate pe ecran pentru a ajuta operatorul”, se arată în raportul citat.

Acest lucru sugerează că sistemul are un evidențiator digital, similar cu recunoașterea facială, care urmărește ținta de pe ecran și o trece printr-o bază de date cu persoane sau vehicule militare.

După ce o țintă este identificată, „operatorul trimite o dronă către punctul dorit”, ceea ce se poate presupune că rezolvă problema calității imaginii și a detaliilor prin apropierea de aceasta.

Blockpost 4-T are, de asemenea, un sistem de imagistică termică care este „fără pilot” și pare să fie separat de cele patru camere termice cu pilot. Camerele fără pilot sunt folosite pentru „recunoașterea țintelor, recunoașterea suplimentară și ajustarea focului”.

Dotat cu tehnologie 100% rusească

Un raport al Aviation21, site rusesc de știri din domeniul apărării, a declarat că „dispozitivul este proiectat să funcționeze ca parte a unor unități mici, iar principala sarcină a complexului este de a identifica obiectele care au o semnătură termică diferită de cea a fundalului”.

Sistemul de observare termică pare să fi fost dezvoltat în principal pentru a spori raza de acțiune a platformei de la sol cu quadcopterul UAV400T, unde alimentarea „integrată” poate fi vizualizată și analizată într-o singură „ieșire”.

Drona este, de asemenea, dotată cu o a doua cameră de termoviziune, TKN-3TP, dezvoltată de Uzina optico-mecanică din Rostov pentru tancuri. Camera permite comandanților de tancuri și artileriștilor să identifice țintele la distanțe de un kilometru în toate condițiile meteorologice, de la 400 până la 500 de metri mai devreme.

Saltul Rusiei în domeniul inteligenței artificiale militare

Drona este dotată cu o serie de tehnologii militare automatizate foarte avansate, pe care Rusia le-a introdus în platforme precum Su-57 și Marker Unmanned Ground Vehicle (UGV), dotate cu inteligență artificială.

Noua armă dezvoltată de ruși conectează datele și, cu ajutorul AI, oferă pilotului „sprijin inteligent și a lua decizii sub presiunea timpului”. Drona poate identifica tancurile inamice, poate face schimb de date cu alte dispozitive similare, poate identifica și angaja ținte prin diverse camuflaje și poate opera în întregime autonom timp de câteva zile. Noua armă este dotată cu o tehnologie de „inteligență artificială adaptivă” pe care dezvoltatorii o pot învăța „diferite tipuri de obiective”.

Acest lucru sugerează o tehnologie clară de inteligență artificială și învățare automată, în care sistemele automate sunt corectate pe o perioadă de timp prin intervenții umană, pentru îmbunătățirea performanței în sarcinile desemnate, conform eurasiantimes.