Infofinanciar > Lumea la zi > Șeful FMI avertizează marii creditori ai lumii să evite explozia datoriilor
Lumea la zi

Șeful FMI avertizează marii creditori ai lumii să evite explozia datoriilor

sursa foto bani.md
sursa foto bani.md

Kristalina Georgieva, șeful Fondului Monetar internațional atrage atenția marilor creditori asupra țărilor care au mari datorii, făcând apel la responsabilitate.

Mesajul meu către creditorii mari, către China, către sectoarele private  este că, cu cât mai mare este partea ta, cu atât mai mare este responsabilitatea ta. Este în interesul tău ca și creditor să previi ca o problemă să explodeze”, a declarat şeful FMI conform ProTV.

În cadrul unui eveniment de la Centrul pentru dezvoltare globală, aceasta a explicat că 25% din piaţa emergentă şi 60% din ţările cu venituri scăzute se află în imposibilitatea achitării datoriilor. Această situație poate avea consecințe severe asupra economiei statelor cu o situație deja sensibilă.

Sri Lanka, în faliment

Georgieva a invocat exemplul Sri Lanka, aflată într-o situație critică din punct de vedere al datoriilor. Aceasta s-aa declarat încântată pe 4 septembrie că, creditorii din Washington și guvernul din Sri Lanka au ajuns la un acord la de personal pentru a oferi aproximativ 2,9 miliarde de dolari pentru a ajuta țara falimentară, denumind acordul drept un „pas important înainte. ” Fondul Monetar Internațional (FMI) a anunțat joi că va acorda Sri Lankai un împrumut de aproximativ 2,9 miliarde de dolari pe o perioadă de patru ani pentru a ajuta națiunea insulară să depășească tulburările economice fără precedent. Se așteaptă ca pachetul oferit să sporească ratingurile de credit ale țării și încrederea creditorilor și investitorilor internaționali.

„Sunt foarte mulțumită de faptul că personalul FMI și oficialii guvernamentali din Sri Lanka au ajuns la un acord de personal pentru a sprijini politicile economice ale țării cu o facilitate de fond extinsă pe 48 de luni de aproximativ 2,9 miliarde USD”, a delarat Georgieva pe Twitter, conform TheHindu.