Infofinanciar > Info > Situația companiilor, mai bună decât economia României. Care sunt previziunile managerilor în ceea ce privește situația economică din țară și din întreaga lume
Info

Situația companiilor, mai bună decât economia României. Care sunt previziunile managerilor în ceea ce privește situația economică din țară și din întreaga lume

Managerii oferă o perspectivă asupra economiei României
Sursa foto- republica.ro

Situația actuală în lume poate fi numită oricum, dar numai bună nu. Mulți dintre managerii români, mai precis peste 90% dintre ei consideră că țara noastră se „va bucura” de o inflație rapidă. Acest lucru înseamnă un real pericol pentru perioada următoare.

Riscurile percepute sunt, printre altele,  o criză a materiei prime și o criză energetică. Acestea concluzii au reieșit în urma unui studiu Confidex, care a vizat încrederea în economie și a fost făcut de către Impetum Group.

CEO-ul acestui grup, Andrei Cionca a făcut următoarea declarație: „ Aproape jumătate dintre manageri consideră că ne îndreptăm spre recesiune în următoarele trei luni. Totuși, managerii estimează că starea companiei lor este peste media sectorului de activitate și chiar a economiei românești și europene.”

Actualul război dintre Ucraina și Rusia este un factor de risc pe care foarte mulți îl identifică. 76% dintre manageri consideră că acest conflict îi va afecta, într-o oarecare măsură. Cel mai grad de dependență de situația dintre cele două țări aflate în conflict sunt următaorele domenii: industria, agricultura și energia.

De la autorități se așteaptă investiții pentru a ajuta economia și în infrastructură, dar și mod de lucru „diplomatic-precaut” în ceea ce privește situația de la graniță. Se dorește, de asemenea, menținerea colaborării strânse cu Uniunea Europeană, NATO sau Statele Unite ale Americii.

Părerile managerilor

60% dintre manageri ar vrea exploreze și surse alternative de finanțare. În zona industriei procentul este de 67%, iar în agricultură de 50%.

Managerii consideră prioritare următoarele aspecte: creșterea vâznărilor (49% consideră acest lucru) și retenția de personal, în opinia a 41% dintre persoane. 73% ar dori explorarea altor piețe, sectorul de servicii fiind cel mai doritor pentru acest lucru. Pe de altă parte, managerii din agricultură vor să se axeze pe clienții deja existenți, în proporție de 47%.

Indicele Confidex, care este un indicator pe care Impetum Group l-a inițiat și care măsoară nivelul încrederii în economie pe care îl au managerii români, a ajuns la valoarea de 47,8. Acest „scor” este cel mai bun de când pandemia a debutat și până în prezent.

Conform adevărul.ro, managerii spun că starea propriilor companii este mai bine decât media din România și din Europa. Aproximativ 11% dintre ei sunt de părere că economia la nivel de țară a devenit mai bună în ultimul an. Circa 27% cred că situația propriiloe firme a cunoscut îmbunătățiri, iar 19% afirmă că sectorul de activitate a devenit mai bun.

În schimb, situația nu este atât de optimistă în ceea ce privește previziunile lor pentru economia la nivel global și european. Două treimi, aproximativ, sunt de părere că aceste două vor avea o stare care se va agrava. 71% dintre manageri consideră că acest lucru îl va suferi și economia pe plan național.