Infofinanciar > Info > Și românii pot fi milionari. Averile a 1.800 de persoane sar de 30 de milioane de dolari
Info

Și românii pot fi milionari. Averile a 1.800 de persoane sar de 30 de milioane de dolari

Dolari americani
Sursă foto: Economedia

Contrar așteptărilor, România are un număr aproximativ de 1.800 de persoane cu titlul de milionar, a căror averi depășesc pragul de 30 milioane de dolari. Persoanele ce au reședința în România și au o avere mai mare de un milion de dolari sunt în număr de 91.500.

Din numărul total de persoane cu venituri exorbitante, doar un procent de 2 % este considerat „foarte bogat”, având o avere ce sare de 30 de milioane de dolari fiecare.

Milionarii români vs. milionarii internaționali

Dacă facem o paralelă cu Polonia, un stat ce are populația dublă față de cea a țării noastre, România depășește nivelul oamenilor „foarte bogați”. Cei mai mulți sunt din regiune și sunt reprezentați de un număr exact de 1.828 de indivizi.

Global Wealth Sizing Model al Knight Frank a realizat un studiu pe subiect din care reiese că în Cehia există un număr de doar 600 de astfel de magnați. În ceea ce privește vecinii noștri ungari, 235 de oameni au averi de calibrul menționat mai sus.

Potrivit Knight Frank, una dintre agențiile lider de consultanță în imobiliare a lumii, sunt considerați a fi foarte bogați ( nr. „ultra-high net-worth individuals”) doar acei oameni cu averi ce depășesc numărul de 30 de milioane de dolari.

Dacă alcătuim un top al țărilor ce găzduiesc cel mai mare număr de milionari, Statele Unite ale Americii câștigă primul loc cu un număr impresionant de 210.000 de persoane. Următoarea țară este China cu 99.000, Japonia cu 31.000, urmate de Franța sau Germania.

Clasamentul celor mai bogați români

Un clasament realizat în anul 2022 arată care sunt cei mai bogați oameni din România.

Pe locul întâi se află frații Pavăl, Dragoș și Adrian. Aceștia sunt fondatorii Dedeman și aveau anul trecut o avere de 2 miliarde de euro.

Locul doi este ocupat de Ion Țiriac cu o avere de 8,5 miliarde de lei. Compania sa deține peste 40 de companii private ce acoperă domenii diverse precum imobiliarele, industria auto sau financiară. Afaceristului i-a crescut notorietatea când a înființat prima bancă privată din România, anume Banca Comercială Ion Țiriac, ce a fost vândută ulterior unui grup italian și mulțumită unui rebranding a devenit UniCredit Bank. În aceeași perioadă de timp, Țiriac a vândut și participația în Metro Group.

Pe locul trei se află Daniel Dines cu o avere de 8 miliarde de lei. Dines a achiziționat în primăvara anului 2022 un pachet de 9,57% din RodBun, unul dintre principalii jucători ai sectorului agriculturii românești.  Acesta era cunoscut pentru obiceiul său de a investi în companii românești.

Locurile patru și cinci sunt ocupate de Ion Stoica și Matei Zaharia cu o avere de 7,5 miliarde de lei.  Cei doi au ajuns „întâmplător” miliardari în lei, iar compania lor Databricks a fost fondată recent.

În ciuda faptului că România se află la o distanță considerabilă față de valorile menționate mai sus, aceasta a avut parte de o evoluție. Numărul oamenilor ce sunt considerați a fi bogați crește progresiv, dublându-se în ultimii cinci ani, mai specific, 2016 și 2021, preluat din antena3.ro. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.