Infofinanciar > Info > România are șanse la spațiul Schengen. Un europarlamentar susține că toată Europa lucrează pentru convingerea Austriei
Info

România are șanse la spațiul Schengen. Un europarlamentar susține că toată Europa lucrează pentru convingerea Austriei

România are șanse la spațiul Schengen. Un europarlamentar susține că toată Europa lucrează pentru convingerea Austriei
sursa foto siegfried muresan

Aderarea României la spațiul Schengen este un subiect de actualitate. Reprezintă o necesitate pentru România și un obiectiv pentru care trebuie puse presiuni diplomatice în scopul realizării acestei acțiuni.

Europarlamentarul PNL, Siegfried Mureșan, a declarat miercuri că votul privind aderarea României la Spațiul Schengen va avea loc în consiliul JAI. Acest lucru se va întâmpla doar după ce Austria „va fi convinsă” să voteze favorabil în această privință.

Speranța unui vot pozitiv din partea Austriei

Siegfried Mureșan a dat asigurări că există negocieri la nivelul Parlamentului European și al Comisiei Europene cu partidele din Austria și cu mediul de afaceri pentru a asigura o schimbare de poziție. Aceste evenimente sunt necesare după ce guvernul de la Viena s-a împotrivit, în decembrie, intrării României și Bulgariei.

„Vom avea un vot viitor cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen, în consiliul miniștrilor Justiției și Afaceri Interne iar acel vot va fi unul pozitiv, însă tocmai pentru a garanta că acel vot este pozitiv noi vom repune subiectul pe agenda miniștrilor doar la momentul la care unanimitatea este întrunită.” a declarat europarlamentarul PNL.

Avem sprijinul tuturor statelor pentru convingerea Austriei

Siegfried Mureșan subliniat faptul că votul de anul trecut a fost o mișcare bună pentru România. Astfel, ne-am consolidat sprijinul în procesul votării deciziei de aderare la spațiul Schengen. Statele membre sunt solidare și oferă sprijin în procesul de convingere al Austriei și obținerea unui vot pozitiv.

„Anul trecut, am procedat corect, având un vot în luna decembrie care a arătat sprijinul larg pentru România și faptul că Austria, singurul stat care s-a opus, a fost izolat. Am procedat corect având acel vot. Deci în momentul de față România are solidaritatea tuturor statelor, a Comisiei Europene și toată lumea se implică să convingem Austria. Vom avea un vot, vom pune subiectul pe ordinea de zi, doar după ce Austria va fi convinsă și când avem garantat un vot pozitiv.” a declarat reprezentantul PNL.

Ingredientele care vor duce la o schimbare a poziției Austriei în legătură cu această decizie sunt realizabile. Un factor este presiunea migraționistă din Austria. Aceasta trebuie să scadă, lucru care poate fi realizat prin propunerea unor măsuri concrete pe migrațiune din partea Comisiei Europene. Un alt aspect care poate influența schimbarea poziției austriece este mediul de afaceri. Autoritățile din România lucrează în această direcție pentru a crea un context favorabil.

„Mai trebuie făcut un lucru, trebuie lucrat cu mediul de afaceri. Aici autoritățile din România au început să lucreze foarte bine cu mediul de afaceri, cu formatorii de opinie, pentru a crea un curent favorabil României în spațiul public în Austria.” a declarat Siegfried Mureșan.

Europarlamentarul afirmă că ar trebui să fim optimiști cu privire la decizie, pentru că lucrurile merg mai bine decât anul trecut, chiar și în privința Austriei. Anul trecut,  Austria s-a opus prin veto, în decembrie, primirii Bulgariei şi României în Spaţiul Schengen, invocând migraţia ilegală, conform Digi 24.