Infofinanciar > Info > Cât vor costa primele roșii românești cultivate în 2023? Prețul kilogramului se va dubla: „Investițiile au fost foarte mari”
Info

Cât vor costa primele roșii românești cultivate în 2023? Prețul kilogramului se va dubla: „Investițiile au fost foarte mari”

bzi.ro
sursa foto bzi.ro

Costurile de producție crescute se resimt și în agricultura românească. Producătorii de roșii anunță că prețul primelor recolte din anul 2023 se va dubla, având în vedere cheltuielile pe care le-au avut cu energia.

Primele roșii românești scoase la vânzare din recolta din 2023 vor costa peste 30 de lei kilogramul, anunță un fermier din Buzău, contactat de Adevărul. Acesta spune că principalul motiv al creșterii de preț ține de cheltuielile cu energia.

Mircea Tatu, fermier din Buzău, produce tomate pe o suprafață de 3.600 de metri pătrați, pe un teren ocupat de solarii încălzite. Speră că primele sale tomate vor ajunge în piață după jumătatea lunii martie, dar prețul va fi mai mare decât cel de anul trecut. În general, roșiile produse în solarii încălzite se vând la un preț dublu sau triplu față de cele importate din Turcia.

Kilogramul de roșii românești, peste 30 de lei

„Noi preconizăm un preț de 33 de lei pe kilogram, nu mai mult, pentru că trebuie să avem și clienți. Noi având o roșie cu gust, sănătoasă, nu avem concurență cu ce vine din supermarketuri. E diferență foarte mare”, spune Mircea Tatu, fermier din comuna Cochirleanca, conform Adevărul.

Principalele cheltuieli care i s-au majorat fermierului au fost cele cu combustibilul pentru utilaje și cu încălzirea solariilor. Ele au fost mai mult decât duble, transmite fermierul.

Prețurile vor scădea spre vară

Gheorghe Vlad, președintele Organizației Interprofesionale pentru Produse Alimentare (OIPA) din sectorul Legume – Fructe, a declarat la emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1 că roșiile românești vor avea un preț de 8 – 10 lei în luna iunie. El a transmis că în cazul în care prețurile la raft vor fi mai mari, producătorii români nu trebuie să fie criticați, deoarece nu ei le stabilesc.

„Undeva la 15 iunie avem roșii românești. Ceea ce consumăm la sfârșit de mai, acelea care au o mărime mică ca nuca, sunt fructe care au îmbătrânit, pentru că ei au forțat însămânțarea. La 15 iunie, stabilizarea prețului va fi 8 lei, maxim 10 lei pentru roșiile acelea extravagante, foarte mari, însă consumatorul să înțeleagă un lucru, să nu critice producătorul român, prețurile de la raft nu sunt ale producătorului, în piețe nu sunt prezenți producătorii. Prețul real al producătorilor dacă își închide recolta la 1,5 – 1,7 euro este în beneficiul lui” , a spus Gheorghe Vlad, președintele OIPA Legume-Fructe, conform Agrointel.ro.

Producția de roșii românești ar putea fi afectată și de vreme, având în vedere că în prezent ne bucurăm de o primăvară timpurie, dar luna aprilie ar putea veni cu temperaturi mai scăzute.

„Avem o primăvară mai timpurie, s-ar putea în aprilie să avem o surpriză a zăpezilor, e posibil să avem precipitații. Dacă sunt temperaturi cu plus nu deranjează, numai să nu coboare. Acum doi ani am avut în mai -9 grade, s-a cunoscut la producție. Să sperăm că anul acesta dacă vor cădea precipitații sub formă de zăpadă sau ploaie, gerul nu își poate face efectul”, a declarat Gheorghe Vlad.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.