Infofinanciar > Info > Sporuri pentru „vătămarea articulațiilor”! Cine primește aceste bonusuri la salariu
Info

Sporuri pentru „vătămarea articulațiilor”! Cine primește aceste bonusuri la salariu

Bugetari, Sursă foto: Playtech
Sursă foto: Playtech

Angajații Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bacău încasează lunar, pe lângă salariu, mai multe sporuri pentru condiții vătămătoare, cum ar fi „susținerea audiențelor”, „vătămarea articulațiilor” sau „afectarea memoriei și văzului”. Printre cei care beneficiază de astfel de bonusuri se numără și directorul instituției, medicul Mihaela Arim, care contabilizează în plus 1.200 de lei lunar (12%).

De pildă, medicii DSP Bacău precizează că susținerea audiențelor reprezintă un risc de îmbolnăvire, motiv pentru care sunt îndreptățiți să primească sporuri de condiții vătămătoare.

„Risc de îmbolnăvire prin contactul cu adresați bolnavi sau aparținători ai acestora (bacterii, fungi, virusuri) sau în stare de purtători, în cursul activităților specifice (audiențe, activități de investigație și cercetare a diferitelor probleme specifice în unități sanitare sau la cererea diferiților solicitanți)”, au mărturisit reprezentanții DSP Bacău.

De asemenea, și atingerea reclamațiilor și petițiilor reprezintă un pericol real de infectare pentru angajații Direcției de Sănătate Publică Bacău.

„Risc toxico-alergic generat de contactul cu documente, registre, evidențe contabile, facturi, acte medicale provenite, reclamații, petiții, din diverse surse (unități sanitare, petenți) fișe de tratament, acte cu vechime variabilă, arhivate și în diverse stări de degradare care generează pulberi celulozice, minerale, cerneluri vechi”, se arată în buletinul de analiză, scrie Ziarul de Bacău.

Spor pentru memorie și vedere

Pe lângă sporul pentru „îmbolnăvire”, angajații DSP Bacău mai primesc bani în plus pentru că în timpul perioadei de lucru le este afectată memoria și vederea atunci când trebuie să ia decizii.

„Solicitare neuropsihosenzoriala (atenție, memorie, văz) în cursul activităților ce implică analiza și emiterea de decizii în timp util, incluzând și gestionarea diverselor stări conflictuale și litigii”, mai scrie în buletinul de analiză, arată Ziarul de Bacău.

Probleme cu articulațiile

Pe lângă cele două, medicii DSP Bacău primesc și un spor pentru „scrisul la calculator”, care afectează și pune în pericol articulațiile, scriu cei de la știripesurse.

„Gestualitate specifică ce implica solicitarea extremităților distale (articulații) ale membrelor superioare, specifice în cursul activității de introducere a datelor pe PC, sistem informatic și redactare în timp redus a unui volum mare de date”, mai este precizat în buletinul de analiză întocmit de medicii DSP Bacău.

Beneficiile pentru bugetari nu vor crește în 2023

La sfârșitul lunii noiembrie, Guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă a decis că sporurile, indemnizaţiile, compensaţiile și primele acordate sistemului bugetar, care se adaugă la salariul brut lunar pe care aceștia îl încasează, nu vor putea crește în 2023 peste nivelul din decembrie 2022.

Însă, această măsură se va aplica  doar „în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”.

De asemenea, în Ordonanță este scris că, în anul 2023, se va menține cuantumului indemnizaţiei de hrană la nivelul stabilit pentru anul 2022. Totodată,  „munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se va compensa numai cu timp liber corespunzător”, scrie în Ordonanță.

Dar, „pentru personalul militar, poliţiştii, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională care desfăşoară activitate în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute de legislaţia în vigoare în luna iunie 2017, asigurându-se astfel o continuare a măsurilor adoptate în acest sens începând cu anul 2014″, se menţionează în Ordonanţă, scrie Digi24.