Infofinanciar > Lumea la zi > Sfârșitul dominației dolarului? Jocul forțelor în procesul de devalorizare a dolarului
Lumea la zi

Sfârșitul dominației dolarului? Jocul forțelor în procesul de devalorizare a dolarului

multi dolari
sursa foto dreamstime

Rivalitatea cu China, consecințele războiului Rusiei din Ucraina și disputele de la Washington privind plafonul datoriei SUA au pus din nou sub semnul întrebării statutul dolarului ca monedă dominantă a lumii. De asemenea, exilul Rusiei din sistemele financiare globale, impus prin sancțiuni anul trecut, a alimentat speculațiile potrivit cărora aliații din afara SUA ar urma să se diversifice și să renunțe la dolari.

Există multe argumente ce au la bază ideea de cădere a dolarului, prin intermediul jocului de forțe. Mai jos sunt prezentate câteva argumente pentru care se va întâmpla decăderea dolarului sau, eventual, pentru care nu se va întâmpla.

Scăderea rezervelor valutare

Ponderea dolarului în rezervele valutare oficiale a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani, de 58%, în al patrulea trimestru din 2022, potrivit datelor Fondului Monetar Internațional. Stephen Jen, CEO al Eurizon SLJ Capital Limited, a declarat că această schimbare a fost mai pronunțată atunci când a fost ajustată pentru cursul de schimb. „Ceea ce s-a întâmplat în 2022 a fost o prăbușire foarte bruscă a cotei dolarului în termeni reali”, a spus Jen, adăugând că aceasta a fost o reacție la înghețarea a jumătate din rezervele de aur și valută ale Rusiei, în valoare de 640 de miliarde de dolari, în urma invaziei sale din 2022 în Ucraina. Acest lucru a declanșat o regândire în țări precum Arabia Saudită, China, India și Turcia cu privire la diversificarea către alte monede.

Ponderea dolarului în rezervele valutare ale băncilor centrale în ultimul trimestru al anului 2022 a atins un minim al ultimelor două decenii, dar mișcarea a fost treptată, iar acum se află la un nivel aproape similar celui din 1995. Băncile centrale plasează fonduri pentru zile negre în dolari în cazul în care trebuie să susțină cursurile de schimb în timpul crizelor economice. Dacă o monedă slăbește prea mult față de dolar, petrolul și alte mărfuri tranzacționate în moneda americană se scumpesc, ceea ce crește costurile de trai și alimentează inflația. Multe monede, de la dolarul din Hong Kong la balboa din Panama, sunt ancorate la dolar din motive similare.

Scăderea controlului asupra mărfurilor

Atotputernicul dolar a avut o influență asupra comerțului cu mărfuri, permițând Washingtonului să împiedice accesul pe piață al țărilor producătoare, de la Rusia la Venezuela și Iran. Dar comerțul se schimbă. India cumpără petrol rusesc în dirhami și ruble din Emiratele Arabe Unite. China a trecut la yuan pentru a cumpăra petrol, cărbune și metale rusești în valoare de aproximativ 88 de miliarde de dolari. Compania petrolieră națională chineză CNOOC și compania franceză TotalEnergies au finalizat în martie primul lor schimb de GNL decontat în yuani. Ponderea yuanului în tranzacțiile valutare globale extrabursiere a crescut de la aproape nimic în urmă cu 15 ani la 7%, potrivit Băncii pentru Reglementări Internaționale (BRI).

Devalorizarea dolarului ar necesita o rețea vastă și complexă de exportatori, importatori, comercianți de valută, emitenți și creditori de creanțe care să decidă în mod independent să folosească alte monede, lucru care este puțin probabil. Dolarul se află pe o parte din aproape 90% din tranzacțiile valutare globale, reprezentând aproximativ 6,6 trilioane de dolari în 2022, conform datelor BRI. Aproximativ jumătate din toate datoriile offshore sunt în dolari, a precizat BRI, iar jumătate din tot comerțul global este facturat în dolari. Funcțiile dolarului „se consolidează reciproc”. „Pur și simplu nu există un mecanism care să determine băncile, firmele și guvernele să își schimbe toate comportamentele în același timp” a declarat Barry Eichengreen, profesor de economie și științe politice la Berkeley.

Deși s-ar putea să nu existe un singur succesor al dolarului, alternativele în creștere ar putea crea o lume multipolară. Yu de la BNY Mellon a declarat că națiunile își dau seama că unul sau două blocuri de active de rezervă dominante „nu sunt suficient de diversificate”. Băncile Centrale Mondiale analizează o varietate mai mare de active, inclusiv datoriile corporative, activele corporale, cum ar fi bunurile imobiliare, și alte monede. „Acest proces este în curs de desfășurare. Dolarul va fi folosit mai puțin în sistemul global „, a declarat Mark Tinker, director general al Toscafund Hong Kong.

Dolarul, susținut de piață

Deoarece depozitele bancare mari nu sunt întotdeauna asigurate, întreprinderile folosesc obligațiunile guvernamentale ca alternativă de numerar. Prin urmare, statutul dolarului este susținut de piața de 23.000 de miliarde de dolari a Trezoreriei americane, văzută ca un refugiu sigur pentru bani. „Profunzimea, lichiditatea și siguranța pieței Trezoreriei reprezintă un motiv important pentru care dolarul este o monedă de rezervă de prim rang”, a declarat Brad Setser, membru al Council on Foreign Relations, care urmărește fluxurile valutare transfrontaliere.

Deținerile internaționale de titluri de Trezorerie sunt vaste și nu există încă o alternativă credibilă. Piața de obligațiuni a Germaniei este relativ mică, cu puțin peste 2.000 de miliarde de dolari. Producătorii de mărfuri ar putea fi de acord să tranzacționeze cu China în yuani, dar reciclarea numerarului în obligațiuni guvernamentale chineze rămâne dificilă din cauza dificultăților de deschidere a conturilor și a incertitudinii în materie de reglementare. „Dar puteți să vă urcați pe o aplicație și să tranzacționați titluri de Trezorerie de oriunde”, a declarat Galvin Chia, strategul piețelor emergente de la Natwest Markets, conform Reuters .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.