Infofinanciar > Lumea la zi > Serghei Șoigu a ajuns acasă la Kim Jong-un! Rusul, primit în Coreea de Nord cu onoruri militare
Lumea la zi

Serghei Șoigu a ajuns acasă la Kim Jong-un! Rusul, primit în Coreea de Nord cu onoruri militare

sursa: digi24.ro
sursa: digi24.ro

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a fost primit cu onoruri militare în Coreea de Nord, unde a făcut o vizită zilele acestea. Delegației ruse i se alătură și o delegație chineză în cursul zilei de miercuri, 26 iulie. Scopul este participarea la festivitățile organizate de Phenian cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a sfârșitului Războiului din Coreea, marcate în mod obișnuit prin parade militare masive.

Unii analiști văd însă în această vizită și o oportunitate de care Rusia poate să profite și să ceară arme și muniții de la Kim Jong Un.

Serghei Șoigu primit cu bucurie de coreenii din Nord

Marți seara, 25 iulie, delegația rusă condusă de Serghei Șoigu, ministrul Apărării al Federației Ruse, a sosit în Coreea de Nord și a fost întâmpinată cu căldură pe pista aeroportului din Phenian. Pe parcursul sosirii, Serghei Șoigu a trecut pe lângă un șir de soldați care îl salutau și a văzut un banner roșu pe care erau inscripționate cuvintele „Bine ați venit, tovarășe ministru al apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu!”, atât în coreeană, cât și în rusă. Informația a fost relatată de BBC.

„Este de așteptat ca Rusia să ceară mai mult sprijin pentru artilerie din partea Coreei de Nord, pentru a fi folosită în războiul din Ucraina, iar Phenianul ar trebui să ceară, de asemenea, cooperarea Rusiei în ceea ce privește sateliții de recunoaștere sau submarinele nucleare”, a declarat pentru Cheong Seong-chang, director al Centrului de studii nord-coreene de la Institutul Sejong.

Astăzi, 26 iulie, o delegație chineză condusă de Li Hongzhong, membru al comitetului central de elaborare a politicilor al Partidului Comunist Chinez, se așteaptă să sosească în Coreea de Nord. Scopul oficial al vizitei celor două delegații este participarea la festivitățile organizate de Phenian cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a sfârșitului Războiului din Coreea, eveniment marcat în mod obișnuit prin parade militare masive.

Scopul vizitei este ca Rusia să procupre armament

Cu toate acestea, unii analiști observă că există și alte scopuri în spatele acestei vizite oficiale. Unul dintre acestea poate fi cererea Moscovei pentru arme și muniții nord-coreene, iar Phenianul poate manifesta interes pentru tehnologia militară rusească.

Potrivit profesorului Park Won-gon de la Universitatea Ewha din Seul, vizita ministrului rus al apărării la Phenian, într-un moment în care țara sa se află într-un război, este considerată un eveniment „foarte semnificativ”. „Chiar dacă sistemul de carantină rămâne în vigoare, este posibil ca Kim Jong Un să fi simțit nevoia de a arăta ceva poporului său la sărbătorirea Zilei Victoriei”, a declarat Park.

BBC remarcă că aceste vizite reprezintă primele din Coreea de Nord de când țara și-a închis granițele în încercarea de a ține departe pandemia, inclusiv tăierea importurilor de bunuri esențiale precum alimente și medicamente. Cu toate acestea, nu este clar dacă aceste vizite semnalează o schimbare în politicile de frontieră ale Phenianului.

Există speculații că includerea trimișilor chinezi și ruși la parada ,,Zilei Victoriei” din acest an, care marchează armistițiul coreean din 1953, indică o posibilă relaxare a restricțiilor Covid. Această posibilitate vine la câteva săptămâni după ce mass-media de stat a difuzat imagini cu nord-coreenii care se plimbau fără măști, conform digi24.ro.