Infofinanciar > Lumea la zi > Civilii din Kherson au fost evacuați! Rusia intensifică bombardamentele
Lumea la zi

Civilii din Kherson au fost evacuați! Rusia intensifică bombardamentele

kherson sursa foto cnn
sursa foto cnn

Forțele rusești își intensifică bombardamentele asupra teritoriilor controlate de Kiev în regiunea Kherson, în timp ce autoritățile ucrainene evacuează civilii în zone mai sigure.

Iaroslav Ianoșevici, guvernatorul regional din Kherson, a declarat duminică că forțele rusești au bombardat regiunea de 54 de ori în cursul zilei trecute, folosind „tactici de teroare”. Trupele Moscovei „au lovit în mod intenționat civilii din regiune”, a spus el.

Potrivit oficialului, un rezident a fost ucis, iar alte două persoane au fost rănite, inclusiv un copil.

Ce se întâmplă în Kherson

În urmă cu două săptămâni, trupele rusești au fost retrase din orașul Kherson și din alte așezări de pe malul vestic al râului Nipru pe malul estic, în încercarea de a evita să fie izolate de artileria trupelor ucrainene care avansează.

După ce s-au instalat pe malul estic, trupele rusești pot bombarda Kherson, care avea o populație de aproximativ 300.000 de locuitori înainte de război, și alte așezări din regiune cu artilerie, lansatoare de rachete și chiar mortiere, conform informațiilor transmise de POLITICO.

În timpul retragerii lor, forțele rusești au distrus sau au avariat grav infrastructura de energie, de alimentare cu apă și de comunicații din regiunea Kherson, pe care autoritățile ucrainene s-au ocupat să o repare după eliberare.

Duminică, într-o altă postare pe rețelele de socializare, Ianoșevici a declarat că lucrătorii din domeniul energiei „au făcut imposibilul”.

„La doar două săptămâni de la eliberarea Khersonului, a început să apară electricitatea în oraș”, a transmis guvernatorul regional din Kherson.

Aproximativ 5% dintre locuitorii orașului aveau deja curent în casele lor, când trupele rusești au bombardat din nou liniile electrice care leagă orașul, potrivit guvernatorului.

Mesaj din partea autorităților

Ihor Klymenko, șeful Poliției Naționale, a declarat sâmbătă că bombardamentele rusești au ucis 32 de persoane în regiunea Kherson de la eliberarea acesteia. „Bombardamentele rusești zilnice distrug orașul și ucid civili”, a scris el pe rețelele de socializare. „Mulți oameni se evacuează pentru a se refugia în regiuni mai liniștite ale statului”.

Primul tren cu 100 de locuitori, inclusiv 26 de copii, care doresc să fie relocați în teritorii mai sigure din Ucraina, a plecat vineri din Kherson, potrivit Ministerului pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar. Guvernul promite cazare gratuită, ajutor umanitar și sprijin financiar pentru aceste persoane.

Ce cred Statele Unite ale Americii

Oficialii administrației Biden au apreciat că președintele rus Vladimir Putin ar putea folosi mai întâi arme chimice în Ucraina înainte de a recurge la o confruntare nucleară cu NATO dacă trupele sale continuă să piardă teren.

Preocupările americanilor vin pe fondul unui efort al administrației de a se asigura că aliații sunt pregătiți pentru un astfel de eveniment, precum și de a mobiliza noi resurse și investiții în fabricarea de sisteme de detectare pentru atunci când sunt folosite substanțele chimice.