Infofinanciar > Info > România va deveni centrul producției europene de panouri solare. Declarațiile premierului Nicolae Ciucă
Info

România va deveni centrul producției europene de panouri solare. Declarațiile premierului Nicolae Ciucă

Nicolae-Ciuca, sursa foto news agency
sursa foto news agency

Conform unui comunicat al Guvernului, producătorul german AE SOLAR, va produce panouri solare în România, printr-o investiție de un miliard de euro într-o fabrică.

Premierul Nicolae Ciucă a participat la o întrevedere cu reprezentanții companiei și ai Rețelei Universităților de la Marea Neagră. Această investiție deține una dintre cele mai mari sume anunțate în România, în ultimii ani.

Anul trecut, un proiect similar, cu o investiție pe măsură, a fost vehiculat. Mai mulți oficiali spuneau că grupul german Varta, unul dintre cei mai mari producători mondiali de baterii pentru automobile, industriale și de consum, vrea să investească un miliard de euro într-o fabrică de baterii din România. Ulterior, compania a transmis că amână investiția.

Compania finlandeză Nokian Tyres a anunțat că va investi 650 de milioane de euro într-o fabrică de anvelope în România, după plecarea din Rusia, iar Guvernul le va oferi un ajutor de stat de 99,55 milioane euro.

AE SOLAR: Investiție de un miliard de euro

AE SOLAR va produce în România o treime din necesarul european, prin investiția în fabrici de producere a panourilor solare. „Cu acest prilej, compania AE SOLAR a anunțat că va deschide o fabrică de producere a panourilor solare în România, valoarea totală a investiției fiind de un miliard de euro. În faza inițială, acest proiect mai amplu va avea o capacitate de 2 GW, iar la finalizarea integrării complete a fluxurilor de producție în România va atinge 10 GW, ceea ce reprezintă o treime din necesarul european”, arată comunicatul Guvernului.

Proiectul și investiția vor fi puse în practică în cursul anului 2023. Reprezentanții companiei au confirmat că vor operaționaliza prima fază în acest an. Guvernul afirmă faptul că va încerca să susțină proiectul pe cât posibil, prin analizarea resurselor care pot fi asigurate din finanțări europene sau de la bugetul de stat pentru realizarea obiectivului.

„În privința modalităților de a susține dezvoltarea aplicabilității investiției de amploare, vor fi implicați specialiști din cadrul Rețelei Universităților de la Marea Neagră, care vor putea coopera prin intermediul unui parc științific complementar facilităților de producție”, mai arată comunicatul.

Independență energetică și protejarea mediului

Premierul Nicolae Ciucă afirmă faptul că această investiție este foarte importantă pentru România, țara ajungând astfel un centru al producției europene de panouri solare. Acest proiect contribuie la independența energetică și protecția mediului.

„Această investiție va plasa România în centrul producției europene de panouri solare, contribuind substanțial nu doar la independența energetică, dar și la protejarea mediului, prin folosirea energiei regenerabile, curate, pentru producerea de electricitate. Guvernul răspunde, astfel, nu doar unei cerințe asumate la nivel european, dar și nevoii resimțite de cetățeni și companiile private de a accesa soluții ieftine și prietenoase cu mediul pentru a avea energie”, a declarat Nicolae Ciucă.

AE Solar este o companie de instalații. A fost înființată în 2003 de Alexander Maier și frații săi, Victor și Waldemar. Firma își are originile în Königsbrunn, Germania. AE Solar deține trei fabrici de producție în Turcia (2021), Georgia (2019) și China (2009). AE Solar a ajuns la o capacitate anuală de 2,5GW prin fabricile de producție din Europa și Asia, precum și prin sucursalele din Mexic, Brazilia și Arabia Saudită. Compania are 1.200 de angajați la nivel mondial (date din anul 2020), conform economedia.ro

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.