Info

Senatul a aprobat un proiect de lege care oferă puteri sporite Poliției Locale! Măsura îi vizează pe conducătorii auto

politialocalaneamt.ro
FOTO: politialocalaneamt.ro

Senatul a adoptat un act legislativ propus de deputații liberali. Prevederile legii îi vizează pe polițiștii locali și pe șoferi. Cei din urmă vor fi obligați să furnizeze, dacă li se cere, datele de identificare a persoanei care i-a încredințat autoturismul. Refuzul îi poate aduce șoferului și o sancțiune. Proiectul de lege reprezintă completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr105/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Proiectul a fost votat de 101 deputați, s-au abținut trei iar 11 dintre demnintari au fost împotrivă.

În raportul comun de adminitere a proiectului întocmit de comiisile juridică și de apărate se arată faptul că: ”Iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare amendarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul stabilirii şi în sarcina Poliţiei locale a posibilităţii de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice, iar în cazul nerespectării transmiterii informaţiilor solicitate să poată constata contravenţiile şi să aplice sancţiunile corespunzătoare”

Poliția Locală are de astăzi mai multă putere

Proiectul legislativ a fost adoptat cu două prevederi care fac trimitere la faptul că ”Poliția Locală poate solicita aceste date de identificare numai în legăturp cu exercitarea competențelor în domeniul circulației pe drumurile publice”, iar cel de-al doilea amendament prevede următoarele: ” constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor de către poliţistul local se fac cu respectarea dispoziţiilor Legii poliţiei locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.
Potrvit expunerii de motive al actului normativ adoptat de Senat, proiectul de lege vizează reducerea numărului de încălcări ale normelor legale privind oprirea staționarea sau parcarea autovehiculelor.

Modificările Codului rutier sunt explicate astfel: ”În considerarea faptului că poliţiştii locali vor avea competenţa de a solicita datele de identificare ale conducătorilor autovehiculelor oprite/staţionate/parcate neregulamentar se va reduce numărul de încălcări ale normelor legale privind oprirea/staţionarea/parcarea, având în vedere şi faptul că sancţiunile pentru necomunicarea datelor de identificare ale conducătorilor autovehiculelor sunt mai mari decât cele pentru oprirea/staţionarea/parcarea”, se mai arată în expunerea de motive. Modificările Codului Rutier mai prevăd faptul că persoanele care nu se conformează, pot fi sancționată. Amenzile pot fi între 1.305 și 2.900 de lei.

Senatul este  prima cameră sesizată, potrivit digi24.ro