Infofinanciar > Info > Se schimbă pașapoartele românilor din străinătate! Un nou proiect de lege modifică prevederile în vigoare
Info

Se schimbă pașapoartele românilor din străinătate! Un nou proiect de lege modifică prevederile în vigoare

turism, pasapoarte, sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

Un proiect legislativ propus de mai mulți parlamentari urmărește să îmbunătățească interacțiunea cetățenilor români cu domiciliul în străinătate cu autoritățile publice prin introducerea adresei din țara de domiciliu în pașapoartele acestora.

În prezent, deoarece pașapoartele pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate sunt considerate documente de călătorie și nu acte de identitate, aceștia trebuie să prezinte atât pașaportul CRDS, cât și o carte de identitate provizorie atunci când interacționează cu instituțiile.

Conform proiectului de lege de la Senat, atât Legea 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, cât și Ordonanța de Urgență 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români vor fi modificate.

Conform proiectului de lege de la Senat, cetățenii români cu domiciliul în străinătate vor putea solicita eliberarea unui pașaport simplu electronic sau temporar, care va include adresa din țara de domiciliu, nu doar numele țării de domiciliu, așa cum se prevede în prezent în Legea 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate.

Condițiile pentru ca noua lege să se aplice

Astfel, noua regulă va fi aplicată în situațiile în care un cetățean român îndeplinește una dintre următoarele condiții:

-a obținut un drept de ședere pentru cel puțin un an sau i s-a prelungit dreptul de ședere în decurs de un an pe teritoriul statului respectiv;

-a obținut dreptul de ședere pentru reunificarea familiei cu o persoană care locuiește în acel stat;

-a obținut dreptul de ședere pe termen lung sau permanent în acel stat;

-a obținut cetățenia acelui stat;

-a obținut dreptul de muncă sau este înscris într-o instituție publică sau privată cu scopul principal de a urma studii sau formare profesională.

Scopul legii

Noua regulă propusă ar avea beneficii pentru românii cu domiciliul în străinătate, în sensul că ar elimina nevoia de a prezenta două documente atunci când interacționează cu autoritățile românești. Aceștia ar putea solicita eliberarea unui pașaport care să conțină adresa din țara de domiciliu, ceea ce ar simplifica procedura de identificare.

Cetățenii români care au domiciliul în străinătate trebuie să prezinte două documente atunci când interacționează cu autoritățile publice din România deoarece pașapoartele pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate sunt considerate documente de călătorie și nu acte de identitate.

Astfel, pentru a elimina această problemă, proiectul de lege propune ca pașaportul simplu electronic sau pașaportul simplu temporar să conțină și adresa din țara de domiciliu, nu doar numele țării, în situațiile în care cetățeanul român și-a stabilit domiciliul în străinătate și îndeplinește anumite condiții, precum obținerea unui drept de ședere, a cetățeniei sau a unui drept de muncă. Așadar, cetățenii români nu vor mai fi nevoiți să prezinte două documente atunci când interacționează cu autoritățile publice din România.

Astfel, atunci când interacționează cu autoritățile, românii cu domiciliul în străinătate trebuie să prezinte „atât paşaportul CRDS, care face dovada identităţii şi a ţării de domiciliu, cât şi o carte de identitate provizorie, care să facă dovada reşedinţei din România”, după cum subliniază inițiatorii măsurii.

Proiectul de lege prevede, de asemenea, că cei care dețin deja un pașaport CRDS valid vor putea solicita înscrierea adresei de domiciliu pe document prin aplicarea unui autocolant. În plus, propunerea vizează modificarea OUG 97/2005, astfel încât termenul „act de identitate” să includă și pașaportul simplu electronic sau temporar cu menționarea adresei din țara de domiciliu, scrie Avocat.net.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.