Infofinanciar > Info > Semne care indică faptul că telefonul pe care îl folosiți este spionat. Soluții preventive pentru a împiedica acest lucru
Info

Semne care indică faptul că telefonul pe care îl folosiți este spionat. Soluții preventive pentru a împiedica acest lucru

telefon virusat: sursă foto: youtube.com

În timp ce gadgeturile inteligente permit utilizatorilor să se conecteze cu prietenii și membri familiei, există, de asemenea, mai multe aplicații care vă spionează activitatea iar unele dintre ele nu solicită în mod expres acordul utilizatorului. Programele spyware și stalkerware care se infiltrează în telefoanele noastre prin intermediul aplicațiilor și al link-urilor au devenit mult mai frecvente în ultimii ani.

Devine din ce în ce mai ușor pentru hackeri să vă acceseze telefonul, deoarece aceste aplicații de spionaj sunt din ce în ce mai greu de detectat. De exemplu, unele dintre aplicații vă pot urmări în secret locația sau  conversațiile, totodată au acces la datele bancare și pot livra detalii despre conturile bancare spre alt dispozitiv. Căutați în spațiul de stocare al telefonului pentru a afla dacă există aplicații pe care nu vă amintiți că le-ați descărcat și care ar putea fi deghizate în altceva. Unele dintre acestea sunt Kaspersky Safe Kids, Norton Family, Net Nanny și Qustodio.

Telefonul are nevoie de mai mult tip pentru încărcare decât de obicei?

În situația în care există aplicații care rulează permanent, bateria telefonului se va descărca extrem de repede. De asemenea, dacă observați că bateria telefonului se descarcă mai repede decât în mod normal, verificați dacă nu cumva aplicațiile folosite recent cresc consumul de energie al telefonului..

Dacă pe dispozitiv apar aplicații pe care nu le-ați mai văzut până acum, este cazul să luați atitudine ți să căutați în spațiul de stocare al telefonului pentru a afla dacă există aplicații pe care nu vă amintiți că le-ați descărcat și care ar putea fi deghizate în altceva. Unele dintre acestea sunt Kaspersky Safe Kids, Norton Family, Net Nanny și Qustodio.

Dacă există aplicații care rulează în permanență, bateria telefonului dumneavoastră se va descărca foarte repede. Dacă observați că telefonul se descarcă mai repede decât în mod normal, verificați dacă nu cumva aplicațiile folosite recent sunt responsabile. La fel ca în cazul unei baterii care se descarcă rapid, căldura dispozitivului este un indiciu că aplicațiile rulează continuu în fundal.

Dacă nici măcar nu vă folosiți telefonul și acesta devine fierbinte la atingere, ar putea fi cineva care vă urmărește. Telefonul  este la mâna a doua sau v-a fost dat cadou?

„Jailbraking” sau „rooting” (înrădăcinarea) unui telefon permite utilizatorilor să descarce aplicații care nu sunt disponibile în magazinul oficial de aplicații.

Dacă telefonul apare ca fiind „jailbroken” fără consimțământ este posibil ca cineva să aibă intenții rele. Totodată, dacă aveți suspiciuni în acest sens, există aplicații pe care le puteți utiliza pentru a verifica: Pentru telefoanele Android, utilizați Root Checker, iar pentru dispozitivele iOS, Cydia. Achiziționarea unui telefon la mâna a doua,  umplică restaurarea dispozitivul la setările originale din fabrică.

Câte date folosește telefonul dumneavoastră?

În situația în care un spyware rulează în fundal, este posibil ca și datele telefonului să fie folosite. Acest lucru se datorează faptului că persoana care se uită la informațiile telefonului folosește conexiunea telefonului pentru a i le trimite.

Pe un iPhone, puteți verifica utilizarea datelor în setări, făcând clic pe pagina „Mobile Data”. Pentru utilizatorii de Android, accesați Settings > Network & Internet > Data Usage (Setări > Rețea și Internet > Utilizare date). De acolo este posibil să identificați dacă vreuna dintre aplicațiile dvs. utilizează o cantitate neobișnuit de mare de date mobile.

Un comportament inexplicabil care ar trebui să vă dea de gândit constă în deschiderea telefonului la întâmplare. Dacă telefonul face lucruri ciudate în modul de așteptare, cum ar fi aprinderea de lumini sau emite un semnal sonor fără a primi notificări, este posibil să se întâmple o activitate dubioasă.

Totodată, dacă dispozitivul pe care îl utlizați trimite mesaje text pe care nu le-ați scris sau trimis niciodată, este posibil ca cineva să vă acceseze dispozitivul. Acest lucru este valabil și pentru mesajele text primite, la care nu vă așteptați. Infractorii pot folosi aplicații pentru a trimite comenzi către dispozitiv, cum ar fi captura de ecran, trimiterea de e-mailuri sau realizarea unei fotografii.

Cum puteți să ștergeți datele din telefon dacă credeți că cineva vă spionează?

Foarte simplu instalați un software antivirus. Faceți o copie de rezervă a spațiului de stocare al telefonului și apoi resetați-l din fabrică după care dezinstalați aplicațiile pe care nu le recunoașteți. Atunci când descărcați aplicații, verificați dacă firma care le-a creat este legitimă. Actualizați-vă telefonul cu cea mai recentă versiune de sistem. Îndepărtați orice abonamente lunare pe care nu le recunoașteți

Nu permiteți tuturor aplicațiilor să vă urmărească locația sau utilizarea, faceți acest lucru numai pentru aplicațiile necesare, cum ar fi hărțile.  Experții de la Vodafone au declarat pentru MailOnline: „Recomandăm clienților să fie întotdeauna prudenți atunci când accesează link-uri din e-mailuri și când navighează pe internet. Vă sfătuim să nu folosiți dispozitive „jailbroken”, deoarece acest lucru elimină toate restricțiile impuse de producător asupra dispozitivului și permite instalarea de software neaprobat. În plus, le recomandăm clienților să utilizeze Apple sau Google App Stores pentru a obține și instala aplicații și să verifice periodic permisiunile acordate de dispozitiv pentru aplicații.

Instalarea unui software anti-malware pentru dispozitive mobile sau abonarea la un serviciu precum Vodafone Secure Net poate oferi, de asemenea, o protecție în timp real împotriva amenințărilor, cu monitorizare 24/7 a ID-ului împotriva site-urilor web malițioase și a atacurilor de phishing”, potrivit dailymail.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.