Infofinanciar > Info > Încărcătorul comun al UE este pe drum! Mai sunt doi ani până când iPhone-urile trebuie să implementeze USB-C
Info

Încărcătorul comun al UE este pe drum! Mai sunt doi ani până când iPhone-urile trebuie să implementeze USB-C

iphone type C, sursă foto dreamstime
sursă foto dreamstime

Noile norme ale blocului comunitar impun ca smartphone-urile și alte dispozitive electronice mici să aibă toate porturi de încărcare USB-C. 28 decembrie 2024 – aceasta este data la care normele UE prevăd că iPhone-urile vor trebui să renunțe la cablul Lightning de la Apple și să înceapă să utilizeze un port de încărcare comun – în conformitate cu toate celelalte smartphone-uri, informează Politico.

Noua legislație a UE intră în vigoare marți, 27 decembrie; ea impune ca, în termen de doi ani, smartphone-urile și alte dispozitive electronice de mici dimensiuni să utilizeze un port de încărcare USB-C, într-un efort de a reduce deșeurile electronice și de a le face viața mai ușoară consumatorilor.

Iată o prezentare generală a ceea ce s-a decis, care este calendarul și cum se va desfășura totul.

  1. Ce s-a decis de fapt?

Directiva privind Echipamentele Radio este deseori denumită „dosarul încărcătoarelor comune” și impune ca 13 clase de dispozitive electronice să fie „echipate cu portul de încărcare USB Type-C” și să poată fi încărcate cu cabluri care respectă standardele USB-C.

Astfel, USB-C va deveni standardul pentru smartphone-uri, tablete, camere digitale, căști, console de jocuri portabile, difuzoare portabile, e-reader, tastaturi, șoareci, sisteme de navigație portabile și laptopuri.

  1. Care este calendarul?

Țările UE au termen până la 28 decembrie 2023 pentru a transpune directiva în regulamentele naționale – un lucru care reprezintă adesea o problemă pentru capitalele rămase în urmă.

Primul termen limită important vine la un an după aceea, moment în care toate dispozitivele, cu excepția laptopurilor, vor trebui să respecte normele; laptopurile au timp până la 28 aprilie 2026.

Comisia poate adăuga alte categorii de dispozitive pe listă prin intermediul unor acte delegate începând cu 2025 și, ulterior, la fiecare cinci ani, informează POLITICO.

  1. Unde rămâne Apple?

Apple s-a opus cu fermitate noilor reguli, argumentând într-un studiu comandat de companie că câștigurile de mediu s-ar ridica doar la 13 milioane de euro, dar ar înăbuși inovarea în materie de tehnologie de încărcare în valoare de 1,5 miliarde de euro. În feedback-ul său privind propunerea, Apple a îndemnat legiuitorii să evite acest lucru „prin reconsiderarea în întregime a propunerii sau prin modificarea acesteia”.

Acest argument nu a avut prea mare succes, iar instituțiile UE au ajuns la un acord comun privind încărcătorul în iunie.

În pofida nemulțumirilor sale, Greg Joswiak, director de marketing al Apple, a declarat în octombrie la o conferință a Wall Street Journal că gigantul în tehnologie se va conforma. iPhone 15, care se va lansa în toamnă, reprezintă prima ocazie de a trece la USB-C.

  1. Nu cumva trecem cu toții la wireless?

Mandatul UE de a trece la USB-C ar putea fi o victorie de scurtă durată. Industria smartphone-urilor s-a orientat către tehnologia de încărcare fără fir, în care un câmp magnetic transferă energia de la o stație de încărcare sau de pe o plăcuță de încărcare către dispozitiv, ocolind necesitatea unui port de încărcare.

Normele Uniunii Europene nu se referă la încărcarea fără fir – deocamdată. Legiuitorii au adăugat o obligație pentru Comisie de a prezenta un raport privind această tehnologie până la 28 decembrie 2026, dar industria nu așteaptă. Apple și alți producători importanți de smartphone-uri au adoptat deja un standard, tehnologia Qi open-source, promovată de un grup industrial, Wireless Power Consortium.

  1. Va contribui acest lucru la reducerea deșeurilor electronice?

Pe lângă faptul că se va evita căutarea mai ușoară de încărcătoare, adoptarea unui încărcător comun a fost vândută ca parte a luptei împotriva deșeurilor electronice. Conform estimărilor inițiale ale Comisiei, încărcătoarele reprezintă 11 000 de tone de deșeuri electronice anual, adică 0,3 % din total. Cifrele finale ar putea fi mai mari, deoarece aceste estimări nu includ laptopurile – adăugate ulterior pe listă de către legislatori.

Dar Swappie, cu sediul în Finlanda, care vinde iPhone-uri recondiționate, a numit recent aceste reguli „un scenariu dulce-amărui”. Compania se teme că directiva va face imposibilă vânzarea de telefoane din afara UE fără porturi de încărcare USB-C, tăind o sursă de dispozitive recondiționate.

„Industria recondiționării trăiește prin aprovizionarea cu dispozitive second-hand, ceea ce înseamnă că toate reglementările privind industria generală a smartphone-urilor sfârșesc prin a avea un impact direct asupra accesului nostru la aprovizionare”, a declarat compania într-un comunicat.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.