Lumea la zi

Semnal de alarmă din partea lui Jens Stoltenberg! ,,Trebuie să fim atenți să nu creăm noi dependențe. În special față de China!”

Jens Stoltenberg, sursa foto Gazeta de Sud
sursa foto Gazeta de Sud

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg a tras un semnal de alarmă asupra riscurilor dependenței de China. Statele din Alianța Nord-Atlantică trebuie să se protejeze cât mai bine de influența acestei țări în zonele de funcționare ale segmentelor esențiale din infrastructură.

Jens Stoltenberg a precizat că războiul dintre Rusia și Ucraina a scos la iveală mai multe vulnerabilități ale Occidentului. Ca primă problemă, el a menționat dependența de gaze și petrol rusesc pentru încălzirea imobilelor sau circulația avioanelor. În acest sens, șeful NATO crede că Rusia se folosește de o armă de șantaj.

Ce a declarat Jens Stoltenberg?

Jens Stoltenberg a atras atenția asupra faptului că renunțarea la resursele rusești nu ar trebui să creeze un fond prin care Occidentul să devină dependent de China.

„Războiul din Ucraina a evidenţiat unele vulnerabilităţi majore. Prea mult timp, am fost dependenţi de petrolul şi gazele din Rusia pentru încălzirea locuinţelor şi circulaţia avioanelor. Şi am observat cum Rusia a utilizat energia ca armă şi a încercat să ne şantajeze, să ne împiedice să susţinem Ucraiana. Dar Vladimir Putin (preşedintele Rusiei – n.red.) nu a reuşit. Statele aliate îşi diversifică acum resursele. Ne îndepărtăm de energii fosile şi investim în surse regenerabile. Acest lucru este benefic pentru securitatea noastră şi pentru climă. Dar trebuie să fim atenţi să nu creăm noi dependenţe. În special faţă de China”, a declarat Jens Stoltenberg în discursul prezentat la Adunarea Parlamentară a Alianţei Nord-Atlantice, conform stenogramei distribuite pe site-ul NATO şi vizualizată de agenţia MEDIAFAX.

Va monopoliza China infrastructura din Occident?

Jens Stoltenberg a precizat că nu trebuie să existe nicio ramură economică prin care China ar putea prelua infrastructura sau societățile Occidentului. El a subliniat că regimurile autoritariste trebuie să fie blocate de la început, pentru a nu crea un cadru de exploatare a vulnerabilităților.

„Observăm intensificarea eforturilor chineze pentru a avea control asupra infrastructurii noastre esenţiale, asupra reţelelor de aprovizionare şi asupra sectoarelor industriale centrale. Minerale rare chineze sunt prezente peste tot, inclusiv în telefoanele noastre, în maşinile noastre şi în echipamentele militare. Nu le putem oferi regimurilor autoritariste nicio şansă de a ne exploata vulnerabilităţile şi de a ne submina. În acest scop, este esenţial să intensificăm rezilienţa societăţilor noastre şi a infrastructurii”, a transmis șeful NATO.

În continuare, el a făcut apel la unitate, menționând că reziliența este un punct comun care poate ajuta la blocarea autorității din partea Chinei. ,,Rezilienţa este un efort colectiv şi mizez pe dumneavoastră să aduceţi contribuţiile şi în acest domeniu”, a evidențiat Jens Stoltenberg.