Info

Șeful NATO avertizează Ucraina asupra posibilelor tulburări sociale din iarnă

Jens Stoltenberg - sursa foto - tv8.md
Foto: tv8.md

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că războiul din Ucraina „intră într-o fază critică” și a avertizat că, pentru membrii alianței militare, urmează o iarnă grea, care ar putea include „reduceri de energie, întreruperi lungi la curent și poate chiar tulburări sociale”.

„Unitatea și solidaritatea noastră vor fi serios testate, pe măsură ce familiile și afacerile vor resimți criza provocată de creșterea prețurilor la energie și a costurilor de trai cauzate de invazia brutală a Rusiei”, a scris Stoltenberg într-un articol pentru Financial Times.

„Pentru viitorul Ucrainei și pentru al nostru, trebuie să ne pregătim pentru războiul de iarnă și să menținem presiunea”, a mai subliniat Stoltenberg.

Putin zice că nu folsește arma economică

Vladimir Putin a respins acuzațiile că folosește energia ca armă și a declarat că Rusia va ieși mai puternică din invazia sa în Ucraina.

Cancelarul Olaf Scholz l-a acuzat anterior pe liderul de la Kremlin că încearcă să șantajeze Germania și partenerii săi europeni prin oprirea livrărilor de gaze și a subliniat importanța de a pune capăt importurilor de combustibili fosili din Rusia.

Ucrainenii contraatacă curajos

Forțele ucrainene au lansat contraatacuri în nordul regiunii Harkov și au recucerit mai multe așezări, potrivit celui mai recent raport al Institutului pentru Studiul Războiului, cu sediul la Washington.

Redistribuirea forțelor rusești din zonă pentru a se apăra de o contraofensivă în Kherson, în sud, a provocat și facilitat contraatacurile, a declarat Institutul.

Statul Major General al Ucrainei a raportat atacuri aeriene și cu rachete rusești constante asupra unor ținte militare și civile din estul și sudul țării, dar trupele ucrainene își mențin pozițiile și împiedică forțele rusești să avanseze mai adânc în țară.

Rusia a lovit din nou Harkov în cursul nopții, provocând daune infrastructurii, a declarat guvernatorul regional, Oleh Synyehubov, pe Telegram, adăugând că informațiile privind victimele nu sunt încă disponibile.

Conflictul s-a acutizat

Forțele ucrainene au fost acuzate de Amnesty International că pun în pericol civilii prin amplasarea în clădiri rezidențiale, școli și spitale, ceea ce a stârnit un răspuns vehement din partea Kievului.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia trebuie să își asume responsabilitatea pentru „acțiuni teroriste”, după ce Kievul și Moscova s-au învinovățit reciproc pentru atacarea centralei nucleare Zaporojie din Ucraina.

După luni de lupte crâncene în est, războiul Rusiei în Ucraina este pe cale să intre într-o nouă fază, cele mai grele lupte mutându-se de-a lungul fluviului Nipru, pe un front de aproape 350 de kilometri care se întinde spre sud-vest, au declarat serviciile de informații militare britanice.