Info

Sefa FMI, anunț de ultimă oră pentru UE! Politicile de protecție socială vor îngreuna lupta împotriva inflației

Șefa FMI Sursa foto Universul.net
Sursa foto Universul.net

Bancherii centrali ar trebui să continue să înăsprească politica monetară, iar politicienii ar trebui să reziste presiunii de a cheltui banii publici într-un mod care ar putea alimenta inflația, a declarat marți directorul general al Fondului Monetar Internațional, scrie Politico.

„Combaterea inflației este prioritatea covârșitoare peste tot”, a declarat Kristalina Georgieva la un eveniment organizat de Bruegel, un think-tank cu sediul la Bruxelles, adăugând că „politica fiscală trebuie să ofere perne pentru cei mai vulnerabili oameni… va exista presiune pentru a face mai mult pentru toată lumea, iar acelei presiuni trebuie să se reziste”.

Politicile de protecție socială, mult prea costisitoare

FMI a retrogradat în mod repetat previziunile de creștere pentru anul acesta și anul viitor. Economia mondială s-a micșorat cu 2% în al doilea trimestru față de cel precedent, a spus Georgieva, adăugând: „Acesta este un an foarte dificil și cel care urmează va fi foarte probabil mai greu”.

Remarcile directoarei au loc în timp ce țările UE se pregătesc pentru o iarnă grea care urmează, cu prețurile la energie și gaze la niveluri record, stimulate de decizia Rusiei de a întrerupe pe termen nelimitat aprovizionarea cu gaze către Europa.

Au început să apară proteste în Republica Cehă, Polonia și alte locuri, cerând prețuri mai mici, iar guvernele UE au plătit plăți și scutiri de taxe pentru a limita nemulțumirea publicului, cheltuind în multe cazuri aproximativ 2% din PIB.

Prea mulți bani dau Guvernele către populație

Dar asta nu va ajuta, potrivit directoarei FMI: „Dacă ne propunem un tip de sprijin foarte generos pe care populațiile din multe țări îl cer și pun presiuni asupra politicienilor, atunci politica fiscală devine inamicul politicii monetare, de fapt face lupta împotriva inflației mult mai dificilă”, a spus ea.

Europa a început să folosească din nou gazul și cărbunele pentru a putea genera energie electrică, în contextul în care importurile de la Moscova au scăzut constant ca efect al sancțiunilor și angajamentelor statelor membre UE. Germania a anunțat un plan de 65 de miliarde de euro pentru a-și ajuta populația cu facturile mult mai scumpe la gaz și energie, iar Spania a anunțat un program similar, în valoare de 2,4 miliarde de euro.

Problema raționalizării energiei electrice devine din ce în ce mai importantă la nivel european, în contextul în care continentul trebuie să și reducă din cantitățile consumate cu cel puțin 15%, transmite Comisia Europeană. Sfatul șefei FMI este ca Guvernele europene să mai reducă din politicile de protecție socială.