Infofinanciar > Lumea la zi > Șefii spionajului mondial s-au întâlnit în secret în Singapore. Rușii nu au fost invitați
Lumea la zi

Șefii spionajului mondial s-au întâlnit în secret în Singapore. Rușii nu au fost invitați

Shangri-La Dialogue
Sursa foto: wikipedia

Oficiali de rang înalt de la aproximativ 25 dintre cele mai importante agenții de spionaj din lume au avut o întâlnire secretă în marja reuniunii de securitate Shangri-La Dialogue din Singapore în acest weekend. Astfel de întâlniri sunt organizate de mai mulți ani de guvernul din Singapore și au loc în mod discret, într-un loc separat, în paralel cu summitul de securitate. Întâlnirile nu au fost raportate anterior.

Statele Unite au fost reprezentate de directorul National Intelligence, Avril Haines, în timp ce China s-a numărat printre celelalte țări prezente, în ciuda tensiunilor dintre cele două superputeri. Samant Goel, șeful agenției indiene de colectare a informațiilor Research and Analysis Wing, a participat, de asemenea, la reuniune, a declarat o sursă indiană.

„Reuniunea este un punct important pe agenda internațională a agențiilor secrete”, a declarat o sursă apropiată reuniunii. „Având în vedere țările implicate, nu este un festival al tehnicii comerciale, ci mai degrabă o modalitate de a promova o înțelegere mai profundă a intențiilor și a rezultatelor finale. Există un cod tacit între serviciile de informații conform căruia pot discuta atunci când dialogul diplomatic este mai dificil. Este un factor foarte important în perioadele de tensiune, iar evenimentul din Singapore ajută la promovarea acestui lucru”, a mai declarat sursa citată.

Americanii neagă participarea

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Singapore a declarat că, în timp ce participă la Dialogul Shangri-La, „participanții, inclusiv înalți funcționari din cadrul agențiilor de informații, profită de asemenea de această ocazie pentru a se întâlni cu omologii lor”.

„Ministerul Apărării din Singapore poate facilita unele dintre aceste întâlniri bilaterale sau multilaterale”, a declarat purtătorul de cuvânt. „Participanții au considerat că astfel de întâlniri organizate în marja (dialogului) sunt benefice.”

Ambasada SUA din Singapore a declarat că nu are informații despre această întâlnire, iar guvernele chinez și indian nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă operează împreună rețeaua „Five Eyes” pentru a aduna și împărtăși o gamă largă de informații, iar oficialii din domeniul serviciilor secrete se întâlnesc frecvent.

Rușii nu au fost prezenți

Întâlnirile mai mari ale comunității de informații sunt mai rare și aproape niciodată nu sunt făcute publice.

Joi seara, șefii serviciilor de informații au avut o întâlnire informală. Deși au fost disponibile puține detalii despre discuțiile specifice din Singapore, războiul Rusiei în Ucraina și criminalitatea transnațională au figurat printre subiectele abordate vineri, a precizat sursa citat, care a mai precizat că niciun reprezentant rus nu a fost prezent.

Adjunctul ministrului ucrainean al apărării, Volodimor V. Havrilov, a fost prezent la dialogul Shangri-La, dar a declarat că nu a participat la reuniunea serviciilor de informații.

Washingtonul stimulează comunicarea cu Beijingul

La dialogul principal privind securitatea, peste 600 de delegați din 49 de țări au avut trei zile de sesiuni plenare, precum și întâlniri bilaterale și multilaterale cu ușile închise la vastul hotel Shangri-La, din Singapore.

Prim-ministrul australian Anthony Albanese a ținut discursul principal, în timp ce secretarul american al apărării Lloyd Austin, ministrul chinez al apărării Li Shangfu și omologii din Marea Britanie, Japonia, Canada, Indonezia și Coreea de Sud au luat, de asemenea, cuvântul.

Directorul National Intelligence, Avril Haines s-a numărat și printre delegații oficiali ai SUA la dialogul Shangri-La. În cadrul unei discuții despre securitatea cibernetică, ea a declarat, ca răspuns la o întrebare a unui ofițer militar chinez, că este esențială cooperarea între țări.

„Este absolut esențial, chiar și atunci când există neîncredere și chiar și atunci când vă confruntați, de fapt, cu adversari, să încercați totuși să lucrați și să cooperați pe probleme de interes reciproc și să încercați, de asemenea, să gestionați potențialul de escaladare”, a declarat Avril Haines.

Oficiali americani au declarat vineri că directorul CIA, William Burns, a vizitat China luna trecută pentru discuții cu omologii chinezi, în contextul în care administrația Biden încearcă să stimuleze comunicarea cu Beijingul, c0nform Reuters.