Infofinanciar > Info > Sectorul de energie încă se resimte! ANRE explică problemele din acest domeniu
Info

Sectorul de energie încă se resimte! ANRE explică problemele din acest domeniu

energie - sursa foto - forbes.ro
Sursa foto - forbes.ro

Zoltan Nagy-Bege a spus miercuri că zona de energie încă tremură, motivul fiind acela că furnizorii nu au primit încă banii pentru plafonare și compensare. În cazul părții de consumatori, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie, afirmă că s-au găsit soluții.

Acesta spune, conform site-ului e-nergia.ro, că: „Eu cred că sectorul încă tremură, pentru că, deocamdată, s-au găsit soluţii doar la nivelul consumatorilor. Am reuşit să liniştim consumatorii, mare parte dintre ei, pentru că, de exemplu, marii consumatori de gaze nu beneficiază la o plafonare şi sunt expuşi unei pieţe cu preţuri foarte mari, dar măcar pe acest segment care este cel mai important al pieţei, consumatorii s-au găsit soluţii.”.

Totuși, oficialul celor de la ANRE nu este optimist deloc în ceea ce îi privește pe furnizori. Acesta afirmă că au fost făcuți pași mici în această direcție, care au însemnat și câteva progrese. Totși, nu poate spune cifere, însă afirmă că aceste plăți sunt făcute de Ministerul Muncii și Ministerul Energiei, funcționând în baza calculelor făcute de cei de la ANRE.

Oficialul declară că : „Noi de abia săptămâna trecută am reuşit să finalizăm primele calcule pentru noiembrie şi decembrie şi sperăm că din acest moment să reuşim să accelerăm, iar la sfârşitul lunii mai să avem plătite primele trei luni (de compensare şi plafonare – n.r.), adică noiembrie, decembrie şi ianuarie. După care schimbăm tiparul şi ne concentrăm pe februarie-martie, apoi şi aprilie.”.

Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie spune că, în continuare sunt trimise petiții și reclamații într-un număr mare. Relatează că în anul 2021, cantitatea a fost dublă față de cea din 2020, iar în primele trei luni ale anului curent acest trend a continuat. Speră ca ordonanța 27, care prevede plafonarea pentru preț pe o perioadă de un an să mai rezolve din lucruri.

Un alt lucru din cauză căruia vin diverse sesizări este faptul că extrem de mulți investitori întâmpină probleme în ceea ce privește dobândirea autorizației de racordare. Autoritatea Națională de Reglementare în Energie, prin Zoltan Nagy-Bege, spune că poartă o luptă cu distribuitorii și cu transportul în ceea ce privește felul în care sunt interpretate regulamentele de racordare, astfel și din această parte sunt trimise sesizări.

Vicepreședintele ANRE precizează și că este un interes extrem de mare în ceea ce privește instalarea unor noi capacități de energie care este regenerabilă. De asemena, este o șansă ca în România, până în anul 2030, să fie depășită cantitatea de 10.000 de MW în capacități de energie regenerabilă.