Infofinanciar > Lumea la zi > Seceta a lovit puternic America! Grâul din Europa, salvarea Statelor Unite
Lumea la zi

Seceta a lovit puternic America! Grâul din Europa, salvarea Statelor Unite

Grâu Sursa foto: Agrointeligența
Sursa foto Agrointeligența

Statele Unite recurg la achiziționarea de grâu european, după ce seceta a afectat piețele de recoltă. Acest lucru a dus la creșterea prețurilor locale și a împins puterea mondială să recurgă la importuri.

Cel puțin două încărcături de grâu polonez au ajuns în Florida în acest an, iar altele sunt așteptate în următoarele luni, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, care au cerut să nu fie identificate deoarece tranzacțiile sunt private. Manipulatorul de recolte Andersons Inc. a furnizat grâul fabricii de făină Ardent Mills din Tampa, oraș din Florida, au spus persoanele respective.

Seceta din Statele Unite

Importurile, de altfel rare, reprezintă o lovitură pentru SUA, care și-a pierdut relevanța pe piața mondială a grâului în favoarea Rusiei, principalul expeditor. Seceta de anul trecut a îngreunat transportul maritim prin râul Mississippi, ceea ce a făcut mai costisitor transportul recoltelor pe calea ferată. Vremea nefastă înseamnă, de asemenea, că fermierii americani sunt pe cale să abandoneze culturile de grâu în cea mai mare rată din mai bine de un secol, ceea ce face ca afacerile să fie profitabile.

„Este o rută comercială neobișnuită, dar are sens, deoarece grâul american este scump”, a declarat Miroslaw Marciniak, analist de piață la InfoGrain din Varșovia. „Este mai ieftin pentru procesatorii americani de pe coasta de est să trimită cereale din Europa decât să le transporte din Kansas.”

Grâul de iarnă roșu tare american, soiul utilizat în pâinea universală, s-a tranzacționat cu o primă largă față de culturile altor mari furnizori mondiali. Între timp, unele națiuni est-europene sunt împovărate de excedente, ceea ce a declanșat recent restricții asupra importurilor din Ucraina devastată de război.

Diferența mare de preț a permis încheierea unor înțelegeri pentru ca livrările de grâu din unele țări europene să fie trimise în SUA cel puțin până în octombrie, a declarat una dintre persoanele menționate. Acordurile permit, de asemenea, ca grâul să fie livrat la o altă unitate Ardent Mills din Albany, New York, a spus persoana respectivă.

Importurile din Europa au sens

Directorul executiv al Andersons, Pat Bowe, a declarat că importurile din Europa au sens, având în vedere diferența de preț, dar a refuzat să comenteze dacă compania a încheiat astfel de tranzacții. Ardent nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Datele comerciale ale Uniunii Europene arată că Polonia a trimis aproximativ 79.000 de tone de grâu în SUA până acum în sezonul 2022-23. Mai multe astfel de încărcături de la Marea Baltică către SUA sunt probabile, având în vedere diferența de preț, a spus Marciniak.

Anii de condiții secetoase de pe câmpiile americane și-au pus amprenta asupra renumitelor câmpii de grâu din SUA. Unele plante din acest sezon au fost atât de atrofiate din cauza lipsei de umiditate încât nu vor produce așa-numitele căpățâni de boabe, lăsând puține motive pentru a le recolta.

Fermierii americani ar putea recolta anul acesta doar 67% din suprafața cultivată cu grâu de iarnă, cel mai mic procent din 1917 încoace, potrivit estimărilor Departamentului american al Agriculturii, scrie Bloomberg, potrivit Yahoo Finance.