Infofinanciar > Lumea la zi > Ucraina: se vorbește despre pace, dar nu pornește nimeni tratativele. Ce opțiuni există
Lumea la zi

Ucraina: se vorbește despre pace, dar nu pornește nimeni tratativele. Ce opțiuni există

Razboi Sursa foto Financial Times
Foto: facebook.com

O dezbatere tot mai înfierbântată se semnalează pe tema modului prin care s-ar putea pune capăt războiului din Ucraina. Cu toate astea, nu pornește nimeni tratativele.

Discuția este intensificată și de avansul sub așteptări al contraofensivei ucrainene. Dar și de un sprijin american contestat pentru continuarea ajutorului acordat acestei țări, scrie The New York Times. Un sondaj constata că, în rândul liberalilor, 69% dintre ei sprijină finanțarea suplimentară. La conservatori, numai 31% sprijină un asemenea demers.

Nu pornește nimeni tratativele

Cei care propun un armistițiu afirmă că o victorie clară a vreuneia dintre părți este extrem de improbabilă. Totuși, se afirmă că odată încheiat conflictul, Ucraina poate începe consolidarea unui anume fel de stat democratic și prosper.  Asta ar fi o victorie morală asupra Rusiei.

Discuțiile au fost complicate de afirmația lui Trump, potrivit căreia el ar putea pune capăt războiului în 24 de ore. La care se adaugă și de opozița față de ajutorul acordat în continuare Ucrainei, manifestată de alți candidați republicani. Asta îi oferă Rusiei un puternic motiv ca să nu înceapă negocieri decât după alegerile din 2024.

Orice discuții pe tema unui armistițiu și orice alte negocieri sunt premature. Niciuna dintre părți nu se arată pregătită să negocieze. Iar Statele Unite nu se află în situația de a le putea convinge să vină la masa tratativelor.

Puterea lui Putin

Putin, care a optat pentru lansarea acestui război, i-ar putea pune capăt chiar astăzi, cerând pur și simplu retragerea trupelor. Totuși, el continuă să revendice aproape o cincime din teritoriul Ucrainei și nu s-a arătat interesat de un armistițiu. El a mizat pe faptul că timpul va eroda angajamentul Occidentului față de Ucraina. Cel mai probabil, ar putea considera orice avans spre un armistițiu drept o confirmare a faptului că strategia sa funcționează.

Or, atâta vreme cât Rusia nu este pregătită să discute, nici președintele ucrainean, Volodimir Zelenski nu va face asta. Cedarea oricărui teritoriu în fața ocupantului rus este de neconceput pentru Zelenski și pentru ucraineni.

Momentul zero nu e aproape

Momentul în care ambele părți ar ajunge la concluzia că nu mai au nimic de câștigat pe câmpul de luptă – cel mai probabil, o condiție prealabilă pe care fiecare dintre părți și-ar putea-o imagina –  încă pare departe.

Poziția președintelui Biden pe tema încheierii războiului a fost aceea de a acorda resurse ca să se poată autoapăra. Astfel încât, la momentul potrivit, țara să se afle “pe cea mai puternică poziție posibilă la masa tratativelor”. Dar decizia cu privire la negocieri aparține Ucrainei, după cum scria Biden într-un eseu transmis redacției The New York Times în luna mai.

Interesul național al SUA

Ucraina merită sprijinul deplin împotriva invaziei neprovocate a Rusiei. Asta este și în interesul național al Americii să se afle în fruntea aliaților săi din cadrul NATO pentru a demonstra că nu va tolera ambițiile revanșarde ale lui Putin. Este vorba despre o demonstrație a atașamentului și a sprijinului Americii față de democrație.

Totuși, susținerea fermă a Ucrainei nu poate duce la o dezbatere deschisă și nici nu ar putea elucida încheirea războiului. Dimpotrivă, un angajament de o asemenea importanță necesită o dezbatere care să justifice sprijinul populației. În special în politicile atât de variate din ziua de azi.