Infofinanciar > Lumea la zi > Proces intentat de Ucraina. Statul dă în judecată mai multe state din cauza interdicțiilor agricole
Lumea la zi

Proces intentat de Ucraina. Statul dă în judecată mai multe state din cauza interdicțiilor agricole

cereale ucraina
Sursa foto Arhiva companiei

Ucraina plănuiește să acționeze în fața OMC împotriva a trei țări din UE din cauza unor restricții „ridicole”. Kievul va da în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia. Acest lucru se întâmplă din cauza refuzului acestora de a renunța la o interdicție asupra produselor agricole ucrainene. Aceasta a fost o declarație a  reprezentantului pentru comerț al Ucrainei, Taras Kachka.

Interdicțiile impuse de cele trei țări central-europene au ca scop protejarea fermierilor lor de o creștere a exporturilor din partea superputerei cerealiere Ucraina. Acest lucru este o urmare a blocadei Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

Motivul interdicțiilor agricole impuse

Partidul de guvernământ din Polonia este deosebit de dornic să stopeze acest flux. Norocul său în alegerile din 15 octombrie este strâns legat de baza de susținere rurală. Aceste este incert din cauza creșterii exporturilor agricole ucrainene.

„Este important să dovedim că aceste acțiuni sunt greșite din punct de vedere legal. Și de aceea vom începe mâine să demarăm procedurile legale”, a declarat Kachka duminică seara. Acesta a adăugat că Ucraina se pregătește să ia măsuri de retorsiune împotriva exporturilor poloneze de fructe și legume.

Cele trei țări s-au revoltat împotriva Comisiei Europene. Aceasta a decis vinerea trecută să permită vânzările de cereale ucrainene în UE. Polonia, Ungaria și Slovacia au declarat că vor impune propriile interdicții asupra cerealelor ucrainene după decizia Comisiei de a pune capăt restricțiilor sale. „În ochii noștri, aceste măsuri ale Ungariei și Poloniei reprezintă o declarație de neîncredere totală față de Comisia Europeană”, a declarat șeful comerțului din Ucraina.

Kachka a susținut că sfidarea deschisă a Poloniei, Ungariei și Slovaciei față de Bruxelles nu este doar o problemă internă a UE. Aceasta ridică ceea ce el a numit „cea mai mare îngrijorare sistemică”. Dacă partenerii comerciali internaționali pot avea încredere că Bruxelles-ul vorbește în numele UE.

„Timp de mulți ani, Comisia Europeană a fost cea care a fost negociatorul comercial și instituția de politică comercială pentru întreaga UE. Și obișnuiam să lucrăm pe această bază. Abordarea sistemică a Budapestei și Varșoviei de a ignora poziția instituțiilor UE în politica comercială, cred că va fi o problemă pentru UE în general, deoarece nu există unitate acolo”, a transmis Kachka.

Kievul dă statele în judecată

Kievul intenționează să dea în judecată aceste țări la Organizația Mondială a Comerțului. Acest lucru se va face prin intermediul propriului său acord comercial cu UE.

Slovacia a prelungit pur și simplu interdicția anterioară a UE pentru patru tipuri de cereale. Polonia a impus interdicții suplimentare pentru făina și furajele ucrainene în weekend. Ungaria, a spus Kachka, merge chiar mai departe și interzice încă 25 de produse care nu au fost discutate anterior, inclusiv carnea.

„Aceste interdicții arbitrare sunt ridicole. Cred că Ungaria face aici o declarație politică prin care vrea să blocheze comerțul cu Ucraina. De asemenea, statul vrea să ignore complet Bruxelles-ul. Și de aceea cred că aceasta este o mișcare foarte îndrăzneață împotriva noastră, a celor doi de la Budapesta”, a declarat acesta.

În timp ce interdicțiile suplimentare ale Ungariei sunt în mare parte simbolice. Trebuie avut în vedere faptul că Ucraina nu exportă prea multă carne de vită sau de porc în această țară. Măsurile Poloniei vor afecta o parte semnificativă a exporturilor ucrainene. Dacă Varșovia nu renunță la aceste interdicții suplimentare, „vom fi forțați să luăm măsuri de retorsiune asupra produselor suplimentare și vom interzice importul de fructe și legume din Polonia”, a transmis Kuchka.

Fiecare țară își protejează fermierii

Guvernele de la Budapesta și Varșovia au declarat că acționează pentru a-și proteja fermierii de o creștere bruscă a produselor ucrainene care a scăzut prețurile. Kachka a replicat că acest raționament este eronat.

„Interdicția Poloniei nu va ajuta fermierii, nu va afecta prețurile, deoarece prețurile sunt globale – ceea ce fac ei se bazează pe opinia publică”, a spus acesta, conform POLITICO.

Un oficial UE a declarat  că Bruxelles-ul speră să rezolve lupta prin determinarea Kievului să își impună propriile restricții asupra exporturilor în cazul unor creșteri bruște.

Kachka a fost întrebat despre această potențială înțelegere. El a declarat că Kievul este pregătit să „își asume responsabilitatea de a se asigura că exportul din Ucraina nu creează niciun tsunami în țările vecine”. De asemenea, Ucraina va impune un sistem de licențe de export „în timp real” pentru cereale. De asemenea, acest sistem de licențe va „încetini” exporturile către țările vecine. Va permite Ucrainei să „reacționeze rapid” în cazul în care este detectată o creștere bruscă.