Infofinanciar > Lumea la zi > Se vede din spațiu ce mișcări face Rusia! Un satelit a surprins ultima operațiune militară a Moscovei
Lumea la zi

Se vede din spațiu ce mișcări face Rusia! Un satelit a surprins ultima operațiune militară a Moscovei

rusia satelit hotnews.ro
Sursa foto: hotnews.ro

Mișcările pe care le face Rusia nu scapă neobservate. Recent, un satelit a surprins imaginile cu expedierea unei baterii de rachete antiaeriene S-300 din Siria într-un port rusesc de lângă Crimeea. Moscova încearcă acum să-și întărească sistemele de apărare antiaeriene, însă, după câte se pare, nu poate acționa în secret.

Satelityul care a surprins imaginile se numește ImageSat International, prescurtat ISI. Acestea arată în mod foarte clar existența unei bateriei de tip S-300 la Masyaf, pe teritoriul Siriei, încă din luna aprilie, cele mai recente imagini prezintă locul gol lăsat în urmă pe 25 august, data la care bateria a fost trimisă către portul Tartus.

sursă foto: profimedia via hotnews.ro

Dacă punem imaginile una lângă alta, se poate observa foarte clar cum componentele bateriei se aflau pe un doc din Tartus între zilele de 12 și 17 august, iar câteva zile mai târziu, până pe 20 august, acestea dispăruseră de la locul inițial. Cei care au analizat imaginile transmise de ISI au aflat astfel că au fost transferate pe o navă rusă, numită Sparta II, care a părăsit Tartus spre portul rusesc din Novorossiysk. Cele mai recente date analizate arată că nava rusească se poziționează la momentul actual în Novorossiysk, unde a ajuns prin strâmtoarea Dardanele din Turcia, conform hotnews.ro.

Rusia refuză să comenteze subiectul

Ministrul Apărării de la Moscova nu a dorit să comenteze aceste noi informații, iar concomitent Rusia continuă să-și mențină influența militară în Siria încă din 2015, anul când a intervenit în războiul civil din zonă, ținându-i partea președintelui sirian Bashar al-Assad.

În cazul în care informațiile relatate de cei care au analizat imaginile furnizate de IDI vor fi confirmate în mod oficial, această mișcare militară a Rusiei ar scoate în evidență faptul că Moscova dorește la acest moment întărirea sistemelor de apărare antiaeriană în proximitatea zonelor de conflict din Ucraina, unde forțele armatei Kremlinului au avut parte de atacuri considerabile în decursul ultimelor săptămâni, cum ar fi distruferea a opt avioane de luptă rusești  într-o serie de explozii la o bază aeriană din Crimeea.

Cu ochii pe Rusia

Astfel, Rusia se pare că nu-și poate ascunde astfel de mișcări strategice de inamicii de război și de aliați săi, căci atât ISI, cât și alți sateliți care se află acum în spațiu în misiune de supraveghere vizualizează fiecare deplasare.

Analiștii companiei spațiale care au trimis ISI în spațiu susțin că au analizat imaginile și au ajuns la concluzia că dimensiunea și greutatea radarului l-au făcut inadecvat pentru transportul pe mare și ar putea necesita un transport aerian cu o aeronavă Iliușin Il-76 din Khmeimim înapoi în Rusia.