Infofinanciar > Info > Fenomenul care macină România din interior! În țara pensiilor speciale, 41% din copii se luptă cu sărăcia
Info

Fenomenul care macină România din interior! În țara pensiilor speciale, 41% din copii se luptă cu sărăcia

Copii, sursa edupedu.ro
sursa edupedu.ro

Sărăcia este un fenomen care macină România și care are un impact puternic asupra populației. Accentul problemei cade pe copiii români. Aceștia sunt cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială.

La nivelul Uniunii Europene, copiii românilor sunt cei mai afectați de sărăcie, surprind datele celui mai recent raport al organizației Salvați Copiii.

Potrivit studiului, unul din patru copii ai Uniunii Europene se confruntă cu riscul sărăciei. România depășește recordul statelor UE. Țara noastră înregistrează cea mai ridicată rată dintre cele 27 de state membre. Peste 41% dintre copiii romani se confruntă cu sărăcia.

Sărăcia afectează copiii din UE

Numărul copiilor care se apropie de limita sărăciei a crescut cu 200.000., în 2021. Una dintre cauzele creșterii alarmante a sărăciei este costul ridicat al vieții. Criza climatică și pandemia de Covid-19 se numără printre cauzele impasului economic.

Aceste informații au fost percepute ca fiind dezastruase de către Eric Grosshaus, managerul programului dedicat sărăciei infantile şi inegalităţii sociale, din cadrul organizaţiei Salvaţi Copiii Germania. Peste 2 milioane de copii trăiesc în sărăcie pe teritoriul german.

„Întrucât unul din cinci copii sunt afectaţi de sărăcie la nivel naţional, nu mai pot exista alte scuze: guvernul german trebuie într-un final să-şi respecte promisiunile şi să abordeze problema sărăciei la copii”, a adăugat Eric Grosshaus

Potrivit raportului Salvați copiii, cei mai grav afectaţi de sărăcie sunt copiii din familiile de imigranţi, refugiaţi, solicitanţii de azil, copiii fără acte şi cei neînsoţiţi. Un exemplu este Italia. Un procent de  32,4% dintre migranţi trăiesc în sărăcie, în comparaţie cu doar 7,2% dintre cetăţenii italieni.

De asemenea, în această categorie de pericol se încadrează și copiii care trăiesc în familii monoparentale, familii numeroase şi dezavantajate. Din această discuție nu sunt excluși copiii cu dizabilităţi şi cei care provin din rândul minorităţilor etnice.

Niciun copil nu ar trebui să meargă la şcoală nemâncat

România și Spania ocupă locuri în topul clasamentelor referitoare la sărăcie. În România, 41,5% dintre copii sunt expuşi în faţa riscului de sărăcie sau excluziune socială. Ylva Sperling, directoarea Save the Children Europa, a afirmat că niciun copil nu ar trebui să meargă la școală nemâncat, să-și facă griji legate de bani, locul de muncă al parinților sau încălzirea locuinței.

„Cu toate acestea, impactul numeroaselor crize din Europa face ca alimentaţia sau încălzirea să nu mai fie o alegere pentru multe familii şi îi privează pe copii de lucrurile esenţiale de care au nevoie pentru dezvoltare şi bunăstare”, a spus ea. „A venit vremea unor decizii îndrăzneţe şi a unor finanţări strategice pentru a extinde rapid protecţia şi a atenua accentuarea crizelor pentru generaţiile curente şi viitoare de copii”, a declarat Ylva Sperling.

Pentru realizarea acestui raport, cercetătorii au folosit indicatorul AROPE, principalul instrument utilizat pentru măsurarea progresului către îndeplinirea obiectivului EU 2030, cu privire la sărăcie şi excluziune socială, conform România TV.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.