Infofinanciar > Info > Se scumpesc asigurările obligatorii la case! Ce clădiri sunt vizate, în contextul unui eventual cutremur
Info

Se scumpesc asigurările obligatorii la case! Ce clădiri sunt vizate, în contextul unui eventual cutremur

Proiect de lege pentru siguranța locuințe
Credit imagine: lovedeco.com

Din ce în ce mai mulți români își asigură casele. Activarea Gorjului ca zonă seismică este cu siguranță un factor în această efervescență. Dar asta duce și la schimbări mai puțin fericite pentru asigurați. În primul rând, polița obligatorie va avea un preț mai mare, deși cuantumul despăgubirii maxime nu va crește.

Este vorba despre o scumpire de 30 de lei, de la 100 lei/an, la 130 lei/an. Această majorare de prețuri se aplică doar locuințelor de tip A, care sunt considerate cele mai sigure. Despăgubirea maximă pentru o astfel de locuință este de 20.000 de euro – acest prag va rămâne neschimbat.

În cazul caselor de chirpici, polița obligatorie rămâne la prețul stabilit anterior – 50 de lei/an. Pe de altă parte, riscul de furtună va fi eliminat. Iată cum este justificată această alegere.

Domeniul asigurărilor se schimbă la față

În vreme ce creșterea PAD-ului a fost motivată de mai mulți factori, începând cu tendințele inflaționiste din ultimele douăsprezece luni și faptul că valoarea nu se mai schimbase din 2008, societatea absorbind astfel o inflație de 55%, a fost eliminat riscul de furtună. Această alegere este justificată de faptul că riscul nu este unul semnificativ, conform Comisiei de politică economică din Camera Deputaților. Aceasta este declarația Comisiei:

„Se propune eliminarea riscului de furtună având în vedere faptul că acest risc nu este unul semnificativ pentru întreaga suprafață a României și nu există studii cu privire la probabilitatea de producere a acestora.

De asemenea ar trebui avut în vedere faptul că nu poate fi impusă o asigurare pentru acest risc și suportarea unei prime suplimentare de către proprietari atâta timp cât nu toate construcțiile cu destinația de locuință sunt supuse unui asemenea risc.

Stabilirea gradului de severitate la nivel de legislație secundară ar fi fost necesară numai în situația riscului de furtună. Acest risc fiind eliminat din propunere, considerăm că funcționarea actuală a procesului de despăgubire PAID oferă un beneficiu sporit consumatorului”, a fost justificarea Comisiei, citată de portalul de economie al HotNews.

Cât de des își asigură românii locuințele

Deși polița de asigurare a locuinței este teoretic obligatorie, Statul eșuează de multe ori să o impună. Conform unui studiu elaborat de PAID, există români care își asigură spațiul de locuit fără ca acest lucru să le fi fost impus. În schimb, alții nu și-l asigură deloc. În prezent, doar una din cinci case este asigurată cu polița obligatorie.

„Peste 70% din polițele PAD sunt emise voluntar, la inițiativa asiguraților, fără să fie la mijloc vreo legătură cu vreo obligativitate secundară (cum ar fi cesiunea în favoarea unei bănci ca urmare a unui credit bancar).
Prin diferență, în anul 2020 au fost emise 525.000 polite cu cesiune bancară, în 2021 au fost emise 566.000 de polițe de acest fel. Pentru anul 2022 analiza este în curs și va fi gata la finalul lunii februarie.
Cea mai frecventă metodă de dobândire a unei locuințe este „cu banii jos” sau prin moștenire. Finanțarea de la bănci este minoritară deși pare greu de crezut. Coincidență sau nu, se pare ca informațiile vehiculate în presă arată că procentul de cumpărători care se finanțează din banci este tot de cca 30-35% din total”, se arată în raport, conform directorului de dezvoltare al PAID, Cosmin Tudor.