Infofinanciar > Info > Românii nu mai fac față inflației! 60% dintre ei nu au niciun ban pus deoparte
Info

Românii nu mai fac față inflației! 60% dintre ei nu au niciun ban pus deoparte

Scumpiri - sursa foto - stirilekanald.ro
Sursa foto: stirilekanald.ro

Creșterea prețurilor din ultima perioadă a pus mare presiune pe bugetele românilor. 80% au declarat că scumpirile le-au diminuat puterea de cumpărare. Mai grav este faptul că mai bine de 60% nu au izbutit să economisească bani pentru zile negre, potrivit barometrului Frames.

Din păcate, perspectivele viitoare nu sunt deloc optimiste, pe lângă creșterea continuă a prețurilor pentru alimente, românii s-au confruntat și cu majorarea utilităților și a ratelor. Astfel, potrivit unui sondaf efectuat de Frames la comanda Digital HR, peste 80% dintre români susțin că inflația i-a afectat puternic și, doar 15% dintre cei intervievați au reușit să se descurce în contextul economic actual.

Facturile, principala sperietoare a românilor

Potrivit sociologilor, 67% dintre respondenți au întâmpinat dificultăți serioase în a-și plăti facturile aferente utilităților la care se adaugă tariful crescut al carburanților precum și creșterea prețurilor pentru alimente.

„Cele mai mari bătăi de cap au fost, pentru majoritatea respondenţilor (67%), plata facturilor la utilităţi (gaze, energie, întreţinere). Plata ratelor la bancă în contextul majorării dobânzilor, a reprezentat a doua mare provocare pentru cei intervievaţi, iar creşterea preţurilor la alimente s-a aflat imediat pe locul următor, cu 58% respectiv 43%”, au declarat autorii analizei.

Persoanele intervievate au pus pe seama inflației, într-un procent de 38% creșterea prețurilor la carburanți (38%), urmat de scumpirea medicamentelor (24%) a serviciilor (18%).

Majoritatea dintre respondenți, 73% au declarat că nu drepturile salariale nu au acoperit cheltuielile lunare, în timp ce doar 18% au precizat că resursele financiare le-au ajuns pentru a-și acoperi traiul lunar. Aproximativ 9% au refuzat să răspundă.

Sondajul mai indică faptul că 62% dintre cei intervievați nu dețin în momentul de față nicio o resursă financiară suplimentară în timp ce 22% dintre participanți au declarat că dispun de cel puțin o mie de lei dar nu mai mult de 2.000 de lei în cont. Totodată, 2% au refuzat să răspundă.

Peste 60% dintre respondenți ar avea nevoie de încă 1.000 de lei

„Radiografia financiară a zilei arată că, după doi ani de pandemie, marea majoritate a românilor a intrat în acest tsunami de scumpiri vlăguiţi din punct de vedere financiar. Cei mai mulţi şi-au cheltuit şi bruma de rezerve financiare pe care o aveau, iar perspectiva scumpirilor din aprilie reprezintă nu motiv de îngrijorare majoră pentru cei mai mulţi dintre respondenţi. Este o radiografie a sărăciei, a unei ţări a cărei situaţie financiară atârnă de un fir de aţă”, a precizat Adrian Negrescu, managerul Frames.

Totodată, autorii sondajului au inclus în ancheta sociologică o întrebare care face trimitere la suma pe care ar fi dispuși să o ceara angajatorilor pentru a face față scumpirilor.

Puțin peste 60% dintre cei intervievați au precizat că o majorare salarială de 1.000 de lei ar acoperi, parțial, cheltuielile generate de inflație, în timp ce 18% au considerat că o sumă de până la 1.500 de lei i-ar ajuta să facă față scumpirilor, iar 11% au fost de părere că suma de 2.500 de lei le-ar acoperi cheltuielile traiului lunar. Totodată, 4% dintre respondenți au bifat varianta de peste 2.500 de lei.

Doar 3% au declarat că pot face față cheltuielilor suplimentare cu maxim 1.000 de lei în timp ce 3% au bifat varianta de 100-500 de lei.

„Rezultatele arată că, în marea lor majoritate, românii înţeleg dificultăţile prin care trec firmele şi consideră că o majorare decentă a salariilor ar fi una optimă, fără să dea finanţele companiilor peste cap. Întrebarea este dacă firme româneşti, şi aşa într-o situaţie financiară dificilă după pandemie, au posibilitatea de a creşte salariile măcar cu rata inflaţiei, dincolo de aşteptările angajaţilor”, au adăugat experții.

În scenariul în care prețurile ar urma să crească, 43% dintre cei chestionați vor opta pentru o slujbă mai bine remunerată, 21% dintre respondenți și-ar lua un part-time în timp ce 12% vor pleca peste hotare, iar 24% au declarat că nu au nici o soluție.

48% dintre români ar fi dispuși să-și schimbe locul de muncă

În privința reconversiei profesionale, 48% dintre românii intervievați sunt deschiși în fața provocării de alege o nouă slujbă, 31% au precizat că nu sunt capabili să-și schimbe locul de muncă. Subiecții care ar fi dispuși să-și schimbe locul de muncă au precizat că vor opta pentru un curs de reconversie profesională, dintre care  53% s-ar îndrepta spre cursurile gratuite și doar 27% ar fi dispuși să scoată din buzunar pentru un program profesional de pregătire.

„estea bună este că avem un procent mult mai mare de intervievaţi, faţă de precedentul barometru, dispuşi să urmeze cursuri de pregătire profesională, să se reprofileze pe o meserie cerută de piaţa forţei de muncă. E un semn care arată că românii au înţeles că să ieşi la pensie de la un loc de muncă devine o perspectivă prea puţin predictibilă şi că, dacă vor un câştig mai bun, trebuie să se orienteze către meseriile cerute de piaţa forţei de muncă, să se specializeze”, a comentat Ligia Neacșu, lider al parteneriatului din cadrul proiectului finanțat din fonduri europene nerambursabile „Digital HR”.

Barometrul a fost efectuat la solicitarea Digital HR, în perioada 7-13 marite 2022, prin chestionare on-line, telefon sau email pe un eșantion de 1,217 persoane, cu o vârstă medie de 47 de ani, cu o pondere de 58% bărbați respectiv 42% femei, potrivit stirileprotv.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.