Infofinanciar > Info > Se schimbă legea pensiilor! Ce modificări vor fi simțite de milioane de români
Info

Se schimbă legea pensiilor! Ce modificări vor fi simțite de milioane de români

pensii - sursa foto - observatorulph.ro
Sursa foto - observatorulph.ro

Legea pensiilor trece printr-o serie de modificări pe care le vor simți milioane de români. Practic, formula de calcul o să fie schimbată, în așa fel încât oamenii o să aibă posibilitatea de a primi majorări mai mici decât prevedea vechea lege.

Totuși, Marius Budăi spunea în urmă cu puțin timp că nu este de părere că nivelul minim de contributivitate o să scadă la 10 ani. După ce legea o să ajungă în Parlament, urmează o serie de modificări.

Există posibilitatea ca noua lege a pensiilor să fie adoptată de Parlamenet în perioada care va urma și o să vină cu mai multe modificări. Un aspect important este acela a până în luna august a anului 2023, românii cărora le trebuie vechime în muncă mai pot cumpăra acest lucru, apoi legislația nu o să mai permită acest lucru. Astfel, cei care au muncit mai mult de șase ani și au cotizat la stat, pot să încheie un contract cu casa județeană de pensii și pot să cumpere vechime în muncă pentru obținerea pensiei minime.

De la 15 ani, la 10

Se vorbește și despre modul în care va arăta cotizația minimă pentru pensionare. La ora actuală este în vigoare o vechime de 15 ani, dar se ai în considerare și varianta din legea 127, adică un minim de cotizație de 10 ani.

În cazul în care acest lucru se întâmplă, oamenii care au muncit  10 ani sau peste, o să primească o pensie egală cu 40% din salariul minim brut la nivel național în momentul ieșirii la pensie. Cei care au cotizat timp de 15 ani o să primească o pensie egală cu 45% din acest salariu. Practic, este vorba de 1.020 de lei din 2.550 de lei, valoarea salariului minim brut la momentul de față, respectiv 1.147 de lei. Astfel, pentru fiecare an muncit după cei 10 ani de vechime, se mai adaugă un punct procentual până la vechimea de 15 ani.

Totuși, se mai discută și despre modificări la punctul de calcul cu scopul de a nu mai exista vreo inegalitate la acest capitol iar pensiile să se calculeze într-o manieră în care să nu mai existe nemulțumiri în rândul oamenilor.

Acest proiect va mai cuprinde și alte modificări care ar urma să fie  realizate în Parlament după ce această propunere va fi discutată în comisii și în plen.

Potrivit Antena 3, Marius Budăi spune următorul lucru : „Noi, în România, am avut trei acte normative de bază. Legea 3, Legea 19 și Legea 263, dar la aceste acte normative de bază au fost intervenții multiple și pe parcursul implementării acelor modificări, acelor intervenții, s-au creat inechități în sistem de-a lungul anilor. Și atunci trebuie reparat acest sistem și să ajungem la aceeași contribuție, aceeași pensie, pentru că asta este normalitatea.”.

Ministrul Muncii a precizat și faptul că procedura de recalculare se află deja în derulare.