Infofinanciar > Info > Noua lege a pensiilor promulgată de Iohannis! Unii români vor ieși mai repede din câmpul muncii
Info

Noua lege a pensiilor promulgată de Iohannis! Unii români vor ieși mai repede din câmpul muncii

Bătrân, Sursă foto: zdg.md
sursa zdg.md

Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi o nouă lege. În această lege se vorbește despre extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare. 

Legea Pensii 2022. Are ca scop de reglementare extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, cu persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora.

 „Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, pe o rază de 8 km în jurul localităţii în care se află situl contaminat, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin/4”, este prevăzut în actul normativ.

Localitățiile la care se aplică această lege

Această lege a pensiilor este destinată mai multor localități din țară:

Aninoasa, Baia de Criș, Băița, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăștie, Petrila, Petroșani, Șoimuș, Teliuc, Uricani, Vețel, Vulcan, Vaţa de Jos şi Rachitova din județul Hunedoara.

Localitățile 2 Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba.

Localitățile Victoria, Făgăraș, Halchiu şi Satu Nou din judeţul Braşov.

Localitățile Ciulniţa şi Slobozia din judeţul Ialomiţa.

Localitățile Brazi şi Ploiești din judeţul Prahova.

Localitățile Iacobeni şi Vatra Dornei din judeţul Suceava.

Localităţile Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş.

Localităţile Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea.

Tichileşti şi Chiţcani din judeţul Brăila.

Işalniţa din judeţul Dolj.

Bălan, Corbu, Jolotca, Sândominic şi Tulgheş din judeţul Harghita.

Borşa din judeţul Maramureş.

Tulcea din judeţul Tulcea.