Infofinanciar > Info > Se recalculează pensiile. Ce prevăd modificările din PNRR
Info

Se recalculează pensiile. Ce prevăd modificările din PNRR

Pensii sursa foto Playtech ro
Sursa foto: Playtech.ro

Parlamentul s-a gândit la o nouă formulă de calcul pentru pensii în 2022. Această reformă nu se referă doar la pensiile speciale, ci la întregul sistem. Astfel, va fi un nou sistem de recalculare al pensiilor, va fi modificată vârsta de pensionare și vor fi noi criterii de indexare.

Conform Planului Național de Redresare și Reziliență, România și-a asumat faptul că nu va introduce noi categorii. Această lege este adoptată doar până în trimestrul patru din 2022, potrivit graficului, informează romaniatv.net.

Noua formulă de calcul a pensiei

Noul sistem este disponibil pentru pensiile noi și pentru pensiile în curs de plată.

Parametrii formulei vor fi corelați cu un procent din PIB: 9,4% din PIB pe termen lung, adică în perioada 2022-2070. După adoptarea acestei legi, creșterile ad-hoc al pensiilor nu vor fi admise.

Noua formulă se bazează pe numărul total de puncte realizat de titular având în vedere principiul contributivității. Cuantumul pensiei ține cont integral de contribuțiile de asigurări sociale plătite, fără să mai intervină alți factori în stabilirea acestuia. Astfel, stagiul complet de cotizare nu va mai fi utilizat în noua formulă de calcul. El va avea un rol determinant în stabilirea eligibilității condițiilor categoriei de pensie. Nu se va mai utiliza împărțirea numărului de puncte realizate la un numitor stagiu de cotizare.

Se schimbă și criteriile de indexare. Aceasta se va face în funcție de nivelul cheltuielilor cu pensiile ca procent din PIB.

Comisia Europeană a pus la dispoziției României 29,2 miliarde de euro prin PNRR. Ministerul Muncii beneficiază de 368,9 milioane de euro. O parte dintre acești bani trebuie să fie redirecționați pentru reforma fiscală și reforma sistemului de pensii.

Ce se întâmplă cu pensionarea anticipată?

Posibilitățile de pensionare anticipată vor fi reduse semnificativ. În schimb, vor fi introduse stimulente pentru prelungirea vieții profesionale, dar și majorarea voluntară a vârstei standard de pensionare până la 70 de ani.

Până în anul 2035, vârsta de pensionare se va egaliza pentru bărbați și femei la 65 de ani.

Creșterea vârstei de pensionare pentru femei

La momentul actual, vârsta de pensionare a femeilor este de 61 de ani și 9 luni. Aceasta este în creștere eșalonată până în anul 2030, la 63 de ani.

Stagiul minim de cotizație este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani pentru ambele sexe.

Sistemul de calculare al pensiilor care este probabil să fie introdus va lua în calcul și salariul minim brut pe economie, pentru persoanele cu stagiul minim de cotizare satisfăcut.

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice a declarat că sunt făcute evaluări pentru recalcularea pensiilor. Stagiul de cotizare și numărul de puncte realizat de beneficiar stau la baza de evaluare și de recalculare a pensiilor.

„La nivel național, am trecut de 2,3 milioane de dosare evaluate. Noi urmărim în principal două lucruri importante. În primul rând, noi trebuie să introducem aceste dosare într-un format electronic nou, practic trebuie să digitalizăm toate aceste dosare.”