Infofinanciar > Info > Se schimbă Legea alocației de stat pentru copii. Deputații au aprobat mai multe modificări
Info

Se schimbă Legea alocației de stat pentru copii. Deputații au aprobat mai multe modificări

familie, sursa foto tikaboo
sursa foto tikaboo

Copii primesc din partea statului o alocație în fiecare lună, care este gestionată de părinți, cu scopul de a reprezenta un  suport financiar în procesul de creștere a acestora. În acest an, se implementează un nou proiect de lege care are în vizor copiii ale căror situații sunt mai speciale și care nu sunt ținuți în grijă de ambii părinți.

Alocația de stat pentru copii în anul 2023 va putea fi încasată de părintele căruia i s-a încredințat minorul și care are grijă de acesta. Acest lucru are ca scop oprirea anumitor situații, în care banii primiți de la stat pentru copii nu sunt folosiți în scopul achiziționării lucrurilor necesare creșterii unui copil.

Nou proiect de lege în legătură cu alocațiile copiilor

Un proiect de lege a fost adoptat miercuri, în plenul Camerei Deputaților, cu o majoritate de voturi. Acest proiect are ca obiectiv reglementare art. 38 din Legea nr. 217/2003, precum şi modificarea Legii nr. 61/1993.  Adică, prin acest proiect de lege, alocația primită de copii de la stat va fi încasată și gestionată de către părintele care deține drepturi depline de încredințare a minorului, în nevoia de a îl crește și educa. Această situație se aplică în cazurile în care instanța judecătorească emite un ordin de protecție, în urma săvârșirii unor acte de violență domestică. Proiectul de lege a fost aprobat de Senat, fiind prima Cameră sesizată.

În conformitate cu un amendament, o persoană a cărei viață, integritate fizică sau libertate sunt amenințate de un act de violență din partea unui membru al familiei poate solicita instanței de judecată emiterea unui ordin de protecție, prin care să se dispună provizoriu de anumite măsuri, cu scopul de a înlătura starea de pericol.

Astfel, în baza acestui ordin, se poate solicita interzicerea agresorul de a ridica alocația de stat pentru copii și obligarea părintelui sau persoanei căreia i-a fost încredințat copilul spre creștere și educare de a încasa și gestiona această sumă de bani. Agenția județeană pentru plăți și inspecție socială sau agenția municipală din București, după caz, trebuie să fie informată imediat cu privire la interdicție.

Se modifică legea alocației

Alocația pentru copii se plătește unuia dintre părinți în conformitate cu acordul acestora sau cu o convenție autentificată de un notar public în momentul divorțului. În caz de dezacord, alocația va fi acordată în conformitate cu o hotărâre judecătorească sau cu un ordin de protecție emis de instanță, părintelui căruia i s-a încredințat custodia copilului și responsabilitatea pentru creșterea și educarea acestuia.

Guvernul, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, va actualiza normele metodologice de aplicare a Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, cu modificările și completările ulterioare, aprobată prin Hotărârea Guvernului, în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, conform Observator .