Infofinanciar > Lumea la zi > Se resimt efectele financiare ale pandemiei! Cât a pierdut fotbalul italienesc
Lumea la zi

Se resimt efectele financiare ale pandemiei! Cât a pierdut fotbalul italienesc

mingi de fotbal sursă foto; unsplash.com
sursă foto; unsplash.com

Conform ediției din 2023 a RaportCalcio, publicat de reprezentanții Federației Italiene de Fotbal, atât prima, a doua cât și a treia divizie din Italia au suferit pierderi în medie de 1,2 miliarde de euro anual, pe perioada Pandemiei, în comparație cu o pierdere adunată de 412 milioane de euro, cât au avut în anii 2018 și 2019, înainte de perioada Covid.

Numai pierderile pentru sezonul 2021- 2022, ultimul sezon care a fost luat în considerare în acest raport din 2023, au ajuns la suma de 1,4 miliarde de euro, „cele mai grave înregistrate vreodată de când acest raport a fost publicat pentru prima dată, în urmă cu cincisprezece ani”. Datoria fotbalului profesionist italian a ajuns la suma de 5,6 miliarde de euro total în perioada 2021- 2022, ceea ce înseamnă că a crescut anual cu 4,4%. Aceste cifre, conform lui Federico Mussi, de la firma PwC evidențiază „slăbiciunile structurale ale acestui sector”.

De câţiva ani, atragem atenţia asupra necesităţii ca toate cluburile profesioniste să adopte sisteme şi modele virtuoase pentru a corela cheltuielile cu capacitatea lor de a genera venituri”, a mai adăugat acesta.

Candidatura pe care Italia a depus-o, împreună cu Turcia, de a găzdui Euro 2032 este o „oportunitate unică„ de a spori veniturile din biletele vândute pentru eveniment prin modernizarea stadioanelor care sunt vechi și care nu mai corespund cu cerințele actuale, au mai transmis autorii raportului.

Sumele care s-au realizat din vânzarea biletelor pentru întregul fotbal profesionist din Italia în perioada 2021-2022 au fost de 254 de milioane de euro, în comparație cu 226 de milioane de euro, cât s-a realizat cu un an mai devreme, dar nici măcar aproape față de suma de 341 de milioane de euro cât s-a realizat în 2018-2019, ultimul sezon dinaintea apariției pandemiei, informează stirileprotv.ro

Pierderea economică generată de pandemie

În luna mai a acestui an, secretarul general adjunct al Departamentului pentru Afaceri Economice și Sociale (DESA), Li Junhua, declara că economia mondială în urma pandemiei reprezenta o provocare.

„Comunitatea mondială trebuie să abordeze de urgență problema deficitului tot mai mare de finanțare cu care se confruntă multe țări în curs de dezvoltare, consolidând capacitățile acestora de a face investiții esențiale în dezvoltarea durabilă și ajutându-le să își transforme economiile pentru a obține o creștere favorabilă incluziunii și susținută pe termen lung”, a declarat acesta.

Potrivit raportului, în prezent se preconizează că economia mondială va crește cu 2,3% în 2023 și cu 2,5% în 2024, ceea ce reprezintă o ușoară dezvoltare a prognozei de creștere globală pentru 2023, potrivit raportului, realizat de DESA.

În ciuda acestei dezvoltări, rata de creștere este încă mult sub rata medie de creștere din cele două decenii dinaintea pandemiei, de 3,1 %.

Pentru multe țări în curs de dezvoltare, perspectivele de creștere s-au deteriorat pe fondul înăspririi condițiilor de creditare și al creșterii costurilor de finanțare externă. În Africa și în America Latină și Caraibe, se preconizează că produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor va crește doar marginal în acest an, consolidând o tendință pe termen lung de stagnare a performanțelor economice, informează news.un.org