Infofinanciar > Esential > O nouă intervenție a lui Ion Cristoiu la HAI România. DNA trece cu vedere corupția din pandemie?
Esential

O nouă intervenție a lui Ion Cristoiu la HAI România. DNA trece cu vedere corupția din pandemie?

O nouă intervenție a lui Ion Cristoiu la HAI România. DNA trece cu vedere corupția din pandemie?

Ion Cristoiu are o emisiune online, Cristoiu TV, pe care o actualizează zilnic cu noi ediții. Conform publicistului, acesta este jurnalul său online. Cea mai recentă ediție a fost preluată de HAI România. Ca de obicei, jurnalistul a abordat mai multe subiecte de actualitate. Centrală a fost decizia CJUE de a face prescripțiile răspunderii penale atacabile, după ce a ajuns la concluzia că prescrierea faptelor de corupție din România facilitează frauda.

Din punctul de vedere al lui Ion Cristoiu, situația care se creează în urma intervenției CJUE este una ingrată. Amintim faptul că CCR, Curtea Constituțională a României, a calificat drept neconstituțională înghețarea timpului de prescripție atunci când Direcția Națională Anticorupție cerceta politicieni, în timpul mandatului lui Traian Băsescu. Contestarea verdictului CCR de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene ar crea, conform lui Ion Cristoiu, „o ciudățenie”:

„Cei de la DNA s-au adresat, USR-iști fiind, la CJUE, care a decis că în cazul afacerilor de corupție, justiția din România nu mai este obligată să țină cont de decizia CCR privind prescripția. Să-mi fac cruce. Veți spune că prevalează dreptul UE. Această decizie nu vizează toate deciziile CCR, totuși, așa că avem o ciudățenie”, a explicat el.

Critica adusă DNA-ului

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a afirmat că va contesta retroactiv prescipțiile care s-au făcut pornind de la decizia CCR. Ion Cristoiu și-a exprimat atitudinea critică față de această inițiativă:

„Dacă am o instituție care prin constituție decide privind neconstituționalitatea unei legi, a unui articol, de ce în cazul justiției din România să nu țină cont? De ce nu e obligat să țină cont, dar Parlamentul e obligat, Președintele e obligat, Guvernul e obligat?

Problema este însă alta: imediat DNA a sărit cu un comunicat în care a spus că ei de mult timp au hotărât asta.

Elena Udrea și Ioana Băsescu au ajuns cu prescripția la un dosar din anii regimului Băsescu. Și mulți alții sunt de acum 10 ani, 6-7 ani. Iar DNA vrea să facă recurs în casație în legătură cu toate deciziile luate de Înalta Curte și tribunalele din România unde a funcționat decizia CCR, pentru că UE a zis că nu e valabilă”.

Din punctul de vedere al jurnalistului, în aceeași măsură în care DNA se axează pe vechile cazuri de corupție, ea evită să investigheze cazurile recente în care s-au comis fraude. „DNA în loc să se ocupe de afacerile din pandemie, ajutorarea refugiaților, din timpul regimului Iohannis și al coaliției de guvernare, se va ocupa de afacerile vechi”, a explicat acesta.

Episodul din Cristoiu TV poate fi urmărit integral pe pagina de YouTube HAI România.