Infofinanciar > Info > Cu elevii cum rămâne? Ce zice Ligia Deca despre vacanța de primăvară
Info

Cu elevii cum rămâne? Ce zice Ligia Deca despre vacanța de primăvară

Vacanță de Paște monitorulexpress.ro
Credit imagine: monitorulexpress.ro

Anul școlar 2023-2024 dă bătăi de cap ministrului educației. Sărbătoarea de Paști pică în prima duminică din mai, foarte aproape de Ziua Muncii. Ligia Deca a hotărât ca vacanța elevilor să se suprapună peste sărbătoarea ortodoxă. Mulți părinți se temeau de faptul că modificările ar avea loc încă din acest an, însă ministrul a negat vehement această posibilitate.

„Anul acesta vacanțele rămân așa cum au fost anunțate, deci nu există nicio modificare. Vacanța de primăvară este în perioada Paștelui Ortodox. Vacanța de vară este așa cum era prevăzut. Nu există nicio schimbare, există predictibilitate. Aș dori să liniștesc pe această cale părinții care au apucat să-și achiziționeze pachete turistice, care au deja planuri cu copiii lor”.

Dificultățile anului 2024

Ligia Deca a adăugat că în momentul de față, principalii oficiali din domeniul Educației iau în considerare mai multe variante pentru ca ultima vacanță a anului școlar să fie cât mai lină în 2024.

„Concret, 1 mai, miercuri, este o zi liberă, urmează 2 mai, în care probabil se va face punte, 3 mai este Vinerea Mare, sâmbătă liber, Duminică – Paște, Luni – a doua zi de Paște, iar marți, 7 mai, este a treia zi de Paște și este o zi liberă conform contractului colectiv de muncă în Educație. Asta însemnă cu sunt șapte zile libere grupate prin prisma zilelor pe care oricum le avem conform prevederilor legale.

A fost această solicitare ca să suprapunem această vacanță școlară de Paște peste această perioadă și să mai dăm liber lunea și marțea înainte de 1 mai. Noi luăm în considerare aceste solicitări și probabil în scurt timp, probabil săptămâna viitoare, vom emite ordinul de ministru în așa fel încât vacanța școlară să se suprapună peste Paștele ortodox. Oricum copiii erau acasă de Paște cu familiile lor.”

Cum vor resimți vacanța ortodocșii și catolicii

În general, sărbătoarea de Paști ortodoxă și cea catolică sunt despărțite de o săptămână. Situația va diferi în anul 2024, conform a1.ro, ceea ce reprezintă un nou punct de discuție pentru actorii din Educație.

„Pentru anul şcolar următor avem o situaţie deosebită. În anul respectiv, avem o distanţă mare între sărbătorile pascale catolice şi sărbătorile pascale ortodoxe, este cam o lună de zile. În logica împărțirii echilibrate a modulelor, adică să avem un număr de săptămâni comparabile, vacanța de Paște pică fix la mijloc. Da, deci există zilele libere legale pentru cele două sărbători, iar vacanța de primăvară pică undeva la mijloc”, a explicat Ligia Deca privitor la această situație.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.