Infofinanciar > Lumea la zi > Se pregătește „Furtuna de primăvară” împotriva Moscovei. Estonia și NATO analizează granița cu Rusia în cazul unui posibil atac
Lumea la zi

Se pregătește „Furtuna de primăvară” împotriva Moscovei. Estonia și NATO analizează granița cu Rusia în cazul unui posibil atac

Nato si Rusia Sursa foto dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

În timp ce conflictul dintre Rusia și Ucraina continuă să facă ravagii, membrii NATO se pregătesc pentru orice scenariu, reprezentanții acestora sosind în Estonia pentru un viitor joc de război anual, la care se așteaptă să participe 14.000 de soldați din 11 țări.

Locul de desfășurare a exercițiului militar, baza Tapa, este cea mai mare din Estonia și una dintre cele mai apropiate de granița cu Rusia dintre toate țările membre NATO. În timp ce Conferința Lennart Meri aduce experți din întreaga lume în capitala Tallinn, forțele britanice, franceze, estoniene și ale altor țări coboară la bază pentru a se pregăti pentru „Spring Storm” (n.r. „Furtuna de primăvară”).

Forțele armate se pregătesc împotriva unui atac rusesc

Exercițiul este menit să testeze modul în care forțele aliate se vor comporta în cazul unui atac militar rusesc. Rapoartele spun că Marea Britanie a trimis elicoptere de atac Wildcat și Apache, în timp ce Franța a trimis transportoare blindate VBMR Griffon, vehicule de luptă RC AMX-10 și obuziere autopropulsate Caesar.

„Aici ne aflăm într-o misiune defensivă alături de ceilalți aliați ai noștri, inclusiv trupe NATO. Suntem poate în jur de 400 de francezi la acest exercițiu, iar exercițiul îl vom face împreună cu trupele britanice și estoniene”, a declarat pentru Arab News maiorul francez Jean Christophe.

Marea Britanie a confirmat participarea sa, ca parte a unui acord bilateral cu Estonia, la „un exercițiu multilateral de sprijinire a Forțelor de Apărare estoniene și a aeronavelor pe care le-am desfășurat”.

Colonelul Al Rivett, din cadrul Corpului Aerian al Armatei britanice, a declarat: „Unul dintre motivele principale pentru care facem desfășurări precum aceasta este acela de a oferi sprijin aviatic Forțelor de Apărare estoniene, astfel încât acestea să se obișnuiască efectiv să opereze cu aeronave precum acestea”.

Cum se desfășoară „Furtuna de primăvară”

Spring Storm va implica „arme combinate”, o abordare a războiului care urmărește să integreze diferite arme de luptă ale unei armate pentru a obține efecte complementare reciproc – de exemplu, utilizarea infanteriei și a blindatelor într-un mediu urban, în care fiecare dintre ele o sprijină pe cealaltă.

„Grupul de luptă cu prezență înaintată îmbunătățită este o forță care este alocată NATO în cadrul SACEUR (Comandantul Suprem Aliat al Europei). În cadrul acestui acord și, efectiv, acea forță este întotdeauna aliniată la NATO și îi este atribuită în mod oficial pentru ca SACEUR să o folosească așa cum consideră necesar”, a declarat Rivett.

Spring Storm este unul dintre numeroasele exerciții militare pe care țările NATO intenționează să le organizeze cu scopul de a trimite un mesaj clar Kremlinului. Exercițiile au devenit mai mari și mai elaborate de anul trecut, când Rusia a invadat Ucraina.

Datele NATO arată că aceasta intenționează să organizeze 18 exerciții militare, implicând mii de soldați, între mai și septembrie anul acesta.