Infofinanciar > Lumea la zi > Italia confirmă sprijinul pentru Ucraina! În același timp, Zelenski se pregătește să se întâlnească cu Papa
Lumea la zi

Italia confirmă sprijinul pentru Ucraina! În același timp, Zelenski se pregătește să se întâlnească cu Papa

Sergio Mattarella și Volodimir Zelenski la Roma sursa foto Oggi.
Sursa foto: Oggi

Autoritățile de la Roma au promis sâmbătă, 13 mai, sprijinul său total pentru Ucraina, în timp ce președintele Volodimir Zelenski a început o vizită pentru întreținerea unor discuții cu oficiali italieni, dar și cu Papa Francisc, care a declarat la sfârșitul lunii aprilie că Vaticanul este implicat într-o misiune de obținere a păcii pentru a pune capăt războiului cu Rusia. Zelenski, aflat în prima sa călătorie în Italia de la invazia Rusiei din februarie anul trecut, s-a întâlnit cu președintele Sergio Mattarella la Palatul Quirinale și apoi cu premierul Giorgia Meloni înainte de a se îndrepta spre Vatican. 

Mattarella a promis sprijin deplin din partea Italiei pentru Ucraina în ceea ce privește ajutorul militar, financiar, umanitar și de reconstrucție pe termen scurt și lung, potrivit unei surse din biroul președintelui. De asemenea, el i-a spus lui Zelenski că, deși toți cei care sprijină Ucraina doresc pacea, „trebuie să fie o pace adevărată și nu o capitulare”, a precizat sursa. Pe Twitter, Zelenski a numit vizita sa în Italia și la Vatican „O vizită importantă pentru apropierea victoriei Ucrainei!”. 

Întâlnirea de la Vatican cu Papa

Zelenski a zburat spre Roma cu un avion al guvernului italian, care a fost escortat deasupra spațiului aerian italian de avioane de vânătoare. El urma să meargă în Germania fie sâmbătă seara, fie duminică dimineața. Meloni l-a vizitat pe Zelenski la Kiev în februarie pentru a-l asigura de sprijinul continuu al Italiei pentru Ucraina, în ciuda faptului că unii dintre aliații săi, în special fostul premier Silvio Berlusconi, au legături strânse și de lungă durată cu Moscova. 

Se așteaptă ca întâlnirea cu Papa să fie cea mai importantă parte a vizitei lui Zelenski în Italia. El s-a întâlnit anterior cu Papa la Vatican în 2020 și cei doi au avut mai multe conversații telefonice de la începutul războiului. La începutul războiului, Papa a încercat să adopte o abordare echilibrată în speranța de a fi un mediator, dar mai târziu a început să condamne cu tărie acțiunile Rusiei, comparându-le cu unele dintre cele mai grave crime comise împotriva Ucrainei în perioada sovietică. 

Întorcându-se dintr-o călătorie în Ungaria pe 30 aprilie, Francisc a făcut un comentariu intrigant, dar derutant, despre implicarea Vaticanului într-o misiune pentru a încerca să pună capăt războiului. „Există o misiune în desfășurare acum, dar nu este încă publică. Când va fi publică, o voi dezvălui”, a declarat el reporterilor în timpul zborului său spre casă. 

Misiunea de pace condusă de suveranul pontif 

Francisc s-a întâlnit săptămâna aceasta cu ambasadorul demisionar al Rusiei la Vatican, Alexander Avdeyev, iar ziarul italian Il Messaggero a relatat că Vaticanul i-ar fi dat trimisului o scrisoare pentru președintele rus Vladimir Putin. Francisc a pledat pentru pace practic săptămânal și și-a exprimat în repetate rânduri dorința de a acționa ca un intermediar între Kiev și Moscova. Până acum, oferta sa nu a reușit să producă niciun progres. 

Papa are o invitație permanentă din partea lui Zelenski de a vizita Kievul, dar Papa Francisc a declarat anterior că dorește să viziteze și Moscova ca parte a aceleiași misiuni de pace. Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal s-a întâlnit cu papa la Vatican la 27 aprilie și a declarat că a discutat despre o „formulă de pace” propusă de Zelenski.  Zelenski și echipa sa au promovat viguros planul de pace în 10 puncte al Kievului și i-au îndemnat pe liderii mondiali să organizeze un summit global pentru pace bazat pe aceste propuneri, potrivit Reuters.

Acesta solicită restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor rusești și încetarea ostilităților, precum și restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei. Zelenski a declarat în repetate rânduri că planul nu este deschis la negocieri. Papa a declarat că Vaticanul este dispus să facă „tot ceea ce este omenește posibil” pentru a ajuta la repatrierea copiilor ucraineni. Kievul estimează că aproape 19.500 de copii au fost duși în Rusia sau în Crimeea ocupată de Rusia din februarie 2022, în ceea ce condamnă ca fiind deportări ilegale.