Infofinanciar > Info > Se pregătesc noi amenzi! Statul le cera acum cetățenilor să-și asigure locuințele
Info

Se pregătesc noi amenzi! Statul le cera acum cetățenilor să-și asigure locuințele

asigurare locuinta obligatorie (sursă foto: lovedeco.com)
sursă foto: lovedeco.com

continuă creștere. La momentul actual, 20% din populație are această asigurare obligatorie. Printr-un nou proiect legislativ, statul dorește acum să reducă acest număr și să convingă cetățenii să apeleze la această asigurare, mai ales după ultimele incidente seismice din zona Olteniei.

La momentul actual, în cadrul Senatului României, este în discuție un nou proiect legislativ prin care să se modifice Legea 260/2008 ce face referire la asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor. În plus, este sunt vizate și unele schimbări în cadrul Legii nr. 227/2015 ce se referă la Codul fiscal.

Acest proiect de lege este deja în dezbatere, căci discuțiile au fost inițiate marți, 28 februarie. Acest nou proiect din Senat are în vedere faptul că amenzile care se acordă pentru neasigurarea obligatorie a locuinței să fie aplicate de către agenții de poliție, ci nu de către primari, modalitatea prin care se acordau până acum, potrivit legii.

Ce ar urma să se schimbe

În plus, după cum s-a menționat și mai sus, acest proiect are în vedere și anumite schimbări la nivelul Codului Fiscal din România. Este vorba despre situația clădirilor rezidențiale din țară care nu au asigurarea obligatoriu în caz de cutremur sau alte incidente, iar în cazul acestora impozitul calculat pentru acestea să se majoreze cu 10%.

În conformitate cu un raport realizat de cei de la PAID, o firmă de asigurări ce activează pe piața din țara noastră, „doar 20% din populație are locuințele asigurate obligatoriul în prezent”, informează romaniatv.net.

La ce este bună această asigurare?

„Totodata, doar 17% din locuintele romanilor beneficiaza si de o asigurare facultativa. Acestea se pot incheia doar pentru locuintele care sunt deja protejate de o polita obligatorie”, transmit reprezentanții Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR). După cele întâmplate în Siria și Turcia, dar și seismele ce au avut loc în țara noastră recent, în zona Olteniei, se pare că stârnit deja un interes în rândul românilor pentru această asigurare.

Potrivit celor expuse de către reprezentanții UNSAR, dar și după spusele specialiștilor din domeniu, un astfel de eveniment nu poate fi prevăzut, iar ceea ce se poate face în această situație este o asigurare. Aceasta le poate oferi un fel de „confort” celor care apelează la acest sistem, căci, în caz de cutremur, de inundații, alunecări de teren, au siguranța unei asigurări și că vor primi o sumă de bani pentru a repera sau a reconstrui ceea ce le-a fost afectat.

 „Asigurarile nu previn producerea unor dezastre, insa ne pot oferi un sprijin financiar important, de care avem nevoie in cele mai dificile situatii. Aceasta crestere a interesului romanilor fata de asigurarile de locuinte poate insemna un plus de rezilienta pentru familii si pentru comunitati in fata unor situatii dificile”, a declarat Alexandru Ciuncan, presedinte si director general al UNSAR.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.