Infofinanciar > Info > Se plătește mult, se stă puțin! Cât de scump este un loc de parcare din Mamaia, comparativ cu alte orașe din lumea întreaga
Info

Se plătește mult, se stă puțin! Cât de scump este un loc de parcare din Mamaia, comparativ cu alte orașe din lumea întreaga

parcare Mamaia - sursa foto - playtech.ro
parcare Mamaia - sursa foto - playtech.ro

Locurile de parcare din Mamaia costă mai mult decât în multe dintre orașele mari ale lumii. Prețul pe care Primăria Constanța a decis să îl aplice este de 4 lei pe oră, pentru locurile de parcare publice din Mamaia.

Această stațiune are aproximativ 7.000 de locuri de parcare publice care se plătesc, spune Primăria Constanței. Aceste locuri de parcare sunt plătite non-stop în perioada estivală, mai precis de pe 1 mai până pe 15 septembrie. În multe alte stațiuni și orașe din lume, pentru zilele de week-end se aplică o reducere, mai puțin la Mamaia. În stațiunea de pe litoral parcarea se plătește non-top, fără niciun fel de scădere a prețului.

Chiar dacă prețul este unul consistent, banii plătiți nu oferă și condiții bune. Pe lângă faptul că sunt puține locuri de parcare în Mamaia, mai sunt și pline de gropi.

Pentru o perioadă de 24 de ore, un turist va plăti 94 de lei, având prima jumătate de oră gratuită. Practic, în Mamaia, parcare pentru o zi costă aproximativ 20 de euro, iar pentru o săptămână te va costa 658 de lei, undeva în jurul sumei de 133 de euro.

Astfel, făcând o comparație și cu alte mari orașe din lume, Mamaia are prețuri mari. Spre deosebire de stațiunea de pe litoralul nostru, în multe zone turistice de pe glob, parcarea este gratuită în ziua de duminică.

Situația din alte orașe ale lumii

Conform adevărul.ro, locurile de parcare din alte locuri ale lumii fie costă mai puțin, fie turiștii beneficiază de tot felul de oferte. De pildă, în Las Vegas, un loc de parcare costă 20 de dolari, comparativ cu unul din Mamaia, doar din punct de vedere al prețului. Tot în Statele Unite, mai precis în Los Angeles, 24 de ore de parcare costă mai puțin de 20 de doari, iar o lună din acest serviciu costă între 60 și 300 de dolari, mai puțin în centrul orașului.

Trecând în Europa, prețul locurilor de parcare din Berlin, Germania, variază între 1 și 4 euro, iar pentru o zi între 10 și 35, totul depinzând de zonă. În capitala Danemarcei, Copenhaga, o oră de parcare costă în jur de 10 și 20 de coroane, tradus în RON, de la 6,6 la 13. Parcarea pentru o zi întreagă are, în medie, un preț de aproximativ 75 de coroane, adică în jur de 50 de lei.

În Barcelona există anumite „Zone Verzi” unde din seara de vineri, ora 22, până luni dimineața la ora 7 fix dimineața, parcarea este gratuită. Deja există 22 de astfel de zone. Tot în Barcelona, există și parcări al căror tarif pentru o zi este de 7 euro, iar pentru o întreagă săptămână doar 42 de euro.

În Polonia, mai precis în Varșovia, parcarea este gratuită în week-end și în zilele în care sunt sărbători legale.

Viena folosește, ca alte orașe europene, serviciul „Park and Ride”. Practic, un turist plătește o sumă de 3,6 euro pe zi sau 18,7 pe săptămână, beneficiază de un loc de parcare și poate folosi transportul în comun pentru a se deplasa. În capitala Austriei sunt, în total, 800 de astfel de locuri.

În Amsterdam sunt 2.000 de locuri de parcare pentru serviciul „Park and Ride” iar prețurile sunt de 8 euro pe zi. Dacă un turist ajunge într-o astfel de parcare după ora 10 a dimineții sau în week-end, parcare costă un euro pentru 24 de ore.