Infofinanciar > Lumea la zi > O șansă de revenire pentru industria auto! Germania vrea să atragă producătorii de semiconductori cu o suma uriașă
Lumea la zi

O șansă de revenire pentru industria auto! Germania vrea să atragă producătorii de semiconductori cu o suma uriașă

Semiconductori
Credit imagine: dcnews.ro

Industria auto are o șansă să revină la normal. Potrivit informațiilor, Guvernul German vrea să ofere ajutoare de stat în valoare de 14 miliarde de euro pentru a atrage producătorii de semiconductori în contextul de a ajuta atât producătorii de automobile, cât și restul domeniilor în care aceste componente sunt vitale.

Acest mesaj a fost transmis joi de ministrul german al Economiei, Robert Habeck.

Criza globală de cipuri şi blocajele apărute de-a lungul lanţurilor de aprovizionare au creat un adevărat haos pentru constructorii de automobile, furnizorii de servicii de sănătate, operatorii de telecomunicaţii şi alte companii.

„Este vorba de foarte mulţi bani”, a spus joi Robert Habeck la o reuniune a afacerilor de familie organizată la Hanovra.

Europa vrea producători de cipuri

În luna februarie a acestui an, Comisia Europeană şi-a prezentat planurile destinate încurajării activităţilor de producţie de cipuri în Uniunea Europeană şi a propus o nouă legislaţie care vizează relaxarea prevederilor privind ajutoarele de stat acordate fabricilor de cipuri.

În luna martie, grupul american Intel Corp a anunţat că a ales oraşul german Magdeburg drept locaţie pentru un nou complex de producere de cipuri, o investiţie de 17 miliarde de euro. La acea dată sursele guvernamentale au dezvăluit că statul german va susţine acest proiect cu fonduri în valoare de mai multe miliarde de euro.

Robert Habeck a mai spus joi că vor exista şi alte investiţii precum cele de la Magdeburg, chiar dacă firmele din Germania vor rămâne dependente de producătorii din altă parte pentru componente precum bateriile. „Trebuie să ne punem la punct propria noastră strategie pentru a ne asigura aprovizionarea cu materii prime”, a spus Robert Habeck.

În prezent, majoritatea cipurilor folosite de companiile europene vin de la trei furnizori asiatici: Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, Samsung şi United Microelectronics.

Potrivit estimărilor Semiconductor Industry Association (SIA), vânzările globale de semiconductori au crescut anul trecut cu 26,2%, atingând o valoare record de 555,9 miliarde de dolari, iar prognozele pentru acest an arată o creştere de 8,8%.