Lumea la zi

Se naște o nouă alianță! SUA și Israel efectuează cel mai mare exercițiu militar dintre cele două state de până acum

SUA și Israel
Sursă foto: Pexels

Administrațiile Statelor Unite și Israelului au decis luni să organizeze împreună cel mai mare exercițiu militar comun de până acum. Potrivit analiștilor, această mișcare este un semnal de forță adresat Iranului, și, în același timp, un gest care evidențiază relația apropiată dintre cele două state.

Responsabilii din cele două țări au anunțat că, în cadrul exercițiului Juniper Oak, vor fi puse în mișcare 100 de avioane de luptă americane și 42 israeliene. De asemenea, aceștia au asigurat că în cadrul simulărilor vor fi acoperite toate domeniile de război.

„Nu putem găsi un alt exercițiu care să se apropie măcar de proporțiile acestuia”, a susținut un oficial de rang înalt din domeniul apărării din SUA.

Același oficial a spus că la acest exercițiu vor participa aproximativ 6.500 de militari americani și, respectiv peste 1.100 de militari israelieni.

Exercițiul, în vremuri tensionate

Planificarea și efectuarea exercițiului Jumper Oak vine în contextul în care mai mulți analiști politici s-au arătat îngrijorați de componența guvernului de la Ierusalim. Aceste griji au venit pe fondul mai multor numiri ale lui Netanyahu, care a „plantat” în funcții de miniștri politicieni considerați în trecut ca aflându-se în zona de periferie naționalistă a politicii israeliene, scriu cei de la Digi24.

Totodată, Jumper Oak a fost organizat într-o perioadă „măcinată” de tensiuni între SUA și Iran. De altfel, administrația de la Washington condusă de Joe Biden a decis ă aplice Iranului noi sancțiuni în urma represiunii brutale a forțelor de ordine din acest stat împotriva cetățenilor care au ieșit la proteste (în contextul morții Mahsei Amini).

Pus în funcțiune rapid

Planificarea exercițiului Jumper Oak s-a desfășurat mult mai rapid decât se estima inițial, luând în considerare proporțiile sale, au susținut mai mulți analiști. Cei din urmă spun că întregul proces ar fi trebuit să dureze mai mult de un an și nu doar două luni, cum s-a întâmplat de fapt.

Inițial discuțiile pentru organizarea acestui exercițiu dintre SUA și Israel au început când, în țara din Orientul Mijlociu , premier era Yair Lapid.

În ce constă exercițiul

Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, armata americană va fi cea care va conduce și va coordona exercițiul Jumper Oak.

„Aceste tipuri de exerciții, pe care Comandamentul Central al Armatei le realizează frecvent cu partenerii noștri, dezvoltă interoperabilitatea între forțe militare, accentuează capacități militare și sunt importante pentru securitatea și stabilitatea regiunii. Lecțiile învățate în cadrul acestor exerciții pot fi exportate partenerilor noștri din toată regiunea”, a susținut generalul Michael Erik Kurilla, comandantul central al armatei.

Înainte de Jumper Oak, între cele două state, pe axa Israel-SUA, a mai avut loc o astfel de simulare la sfârșitul lunii noiembrie din 2022. Armata israeliană a spus despre acesta că este o simulare a „unei operațiuni de rază lungă și a unor zboruri pe distanțe lungi, inclusiv o campanie împotriva unor țări îndepărtate”.