Info

Se măresc salariile pentru bugetari! Unele venituri s-ar putea dubla

Rectificare_bugetara blog.ilegis.ro
sursa blog.ilegis.ro

Angajații instituțiilor de stat vor putea beneficia de măriri de salariu de bază majorat cu peste 50% în sporuri. Unii dintre ei vor putea ajunge chiar la un salariu dublu.

O ordonanță de urgență care are majora salariile bugetarilor  implicați în implementarea fondurilor europene, rambursabile ori nerambursabile, cu peste 50% a fost adoptată de Guvern. Cei care mai beneficiază de majorări sunt și persoanele implicate în implementarea PNRR ( Planul Național de Redresare și Reziliență). Va fi luat în considerare numărul de ore lucrate, și nu cel al proiectelor în care sunt implicați aceștia.

Premierul Nicolae Ciucă a precizat că nu este vorba de sporuri în plus, ci de o „uniformizare a acestor prevederi”. Scopul ar fi de a scăpa de elementele de diferență de la un minister la altul, care în consecință ar da posibilitatea unor dublări de salariu pentru persoanele care sunt implicate în programele de fonduri europene și a celor care lucrează pentru PNRR.

Care sunt diferențele aduse în cadrul ministerelor

Ministerul Dezvoltării prevede, de exemplu, ca angajații săi să primească sporuri pentru „condiții de muncă” de 15% și spor de somplexitate de 35%. În plus, persoanele care implementează programul „Anghel Saligny” primesc o îndemnizație pentru mâncare de 346 de lei, plus una de 950 de lei în cazul persoanelor care poartă titlul de doctor.

La Ministerul de Justiție, există deja sporuri diferite de cele ale ministerului precedent. Pentru muncă în condiții periculoase, lucrătorii beneficiază de 15%, pentru supraslicitare neuropsihică  de 5%, iar pentru păstrarea cofidențialității de înca 5%. Există și aici indemnizația pentru titlul de doctor.

Ministerul Muncii a avut în perioada de mandat al premierului Cîțu un memorandul pentru realocarea sporurilor, cu scopul de ale plafona pe acestea la 20% din valoarea venitului de bază. Propunea nu a avut însă succes.

O ordonanță de urgență similară a avut loc în vara anului acestuia, când aproximativ 1 milion de bugetari au beneficiat de o mărire de salariu în jur de 150 de lei. Atunci nu fuseseră incluși angajații din sistemul medical.

România are, în medie, 1,2 milioane de persoane angajate la stat. Numărul acestora a crescut în ultimii ani, în special în domeniile turismului, muncii și al justiției.