Info

Nicolae Ciucă, noi declarații despre proiectul de buget: „Vom asigura continuitatea programelor de investiții”

Ciucă Sursa foto Botosaneanul
Sursa foto: Botosaneanul

Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a anunțat că proiectul de buget pentru anul următor va fi înaintat în octombrie și promite că va obține resurse pentru mărirea pensiilor și salariilor în 2023. De asemenea, acesta va găsi soluții pentru gestionarea situației economice a țării, în contextul crizei actuale.

„Am discutat şi ne-am asumat să venim cu proiectul de buget în luna octombrie, proiect de buget prin care vom asigura continuitatea programelor de investiţii. De asemenea, vom asigura implementarea programelor din PNRR. Ne vom asigura de asemenea că vom fi în măsură să gestionăm deficitul bugetar şi inflaţia. Concomitent cu identificarea resurselor bugetare pentru mărirea salariilor şi a pensiilor începând cu anul viitor. Totodată, asigurând măsurile necesare pentru protejarea populaţiei vulnerabile”, a declarat premierul.

Proiectul va fi înaintat în octombrie

Premierul Nicolae Ciucă a avut la Palatul Victoria prima întâlnire cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României, în cadrul căreia s-au discutat reforma fiscală, aderarea României la Spațiul Schengen, protejarea persoanelor vulnerabile din punct de vedere social și financiar. Acesta a declarat că va urma o serie de întrevederi de grupuri de lucru care se vor concentra atât pe zona de reforme, cât și pe cea de investiții.

În urma discuțiilor, premierul a spus că “a fost o activitate cât se poate de deschisă, astfel încât să putem să identificăm soluții împreună, soluții care vizează întreg spectrul activităților economico-sociale și am garanția că prin aceste demersuri putem să rămânem la fel de solidari și să găsim soluțiile care să ne sprijine să depășim cât mai ușor perioada complicată prin care trecem astăzi”.

Vom continua să susținem mediul de afaceri și vom folosi toate resursele financiare pe care le avem la dispoziție, atât de la bugetul de stat cât și cele din fondurile europene. Trebuie să depășim această situație, nu o putem face decât împreună” , a precizat premierul, conform Adevărul.

Statul promite gestionarea crizei

În contextul crizei actuale provocate de situația globală actuală marcată de războiul din Ucraina, criza energetică și creșterea inflației, autoritățile române încearcă să găsească soluții pentru gestionarea acestei situații nefavorabile climatului economic.

Printre măsurile propuse de guvernare se numără plafonarea prețurilor pentru gaze și energie electrică, creșterea plafonului de pensii care nu pot fi impozitate, dar și creșterea salariului minim pe economie, conform noilor directive date de Uniunea Europeană. Majoritatea schimbărilor vor intra în efect începând cu 1 ianuarie 2023.

În perioada următoare se așteaptă decizii la nivelul conducerii statului legate de bugetul pentru anul viitor, modificări ale codului fiscal, codul muncii și codul administrativ. Guvernanții României anunță că schimbările vor fi pozitive pentru toate sectoarele economice ale țării și vor aduce beneficii atât angajatorilor, cât și salariaților.