Infofinanciar > Info > Se măresc pensiile! Ciolacu anunță cu cât cresc veniturile de la 1 ianuarie
Info

Se măresc pensiile! Ciolacu anunță cu cât cresc veniturile de la 1 ianuarie

Ciolacu sursa foto Realitatea NET
Sursa foto: Realitatea.NET

3Marcel Ciolacu, președintele PSD oferă asigurări cetățenilor că pensiile vor fi majorate de la 1 ianuarie 2023 cu cel puțin rata inflației. El spune că mai durează până când creșterea economică din România va fi resimțită și la nivelul populației.

Întrebat în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima Tv dacă pensiile vor înregistra creșteri, președintele social-democraților a răspuns afirmativ.

„Avem o lege. Avem o lege în vigoare. (…) Cel puțin cu indicele de inflație, categoric că vor fi modificate”.

El a făcut trimiteri la deciziile Guvernului care sunt luate în conformitate cu pachetele sociale.

”Mai e mult de făcut ca această creștere să se vadă și în buzunarele românilor. Va fi o bătălie continuă nu an de an, lună de lună, pentru a face față acestor crize. Sunt foarte preocupat ce se întâmplă în zona euro. Cel mai important partener al României este Germania, dacă în Germania se pornește o recesiune, atunci și noi vom intra în efectul recesiunii din Germania”, a afirmat Ciolacu.

Ajutor de 700 de lei pentru pensionari

Marcel Ciolacu s-a gândit la adoptarea unor măsuri sociale și economice pentru pensionarii cu venituri mici.

Luni seara, liderii coaliției PSD-PNL-UDMR anunțau un pachet în valoare de 1,1 miliarde de euro. De la 1 iulie Guvernul va amâna pentru 9 luni ratele la bănci pentru populație și pentru companiile cu dificultăți financiare. Acesta va oferi pensionarilor cu pensii sub 2.000 de lei un sprijin unic de 700 de ei. În această categorie se încadrează aproximativ 3,2 milioane de români.

Guvernul a precizat că 60% din pachetul de 17,3 miliarde de lei dat pe luna mai urmărește să susțină economia românească. Pachetul urmărește să stimuleze investițiile și să asigure dezvoltarea mediului de afaceri.

Cresc salariilor bugetarilor

 El a vorbit și despre creșterea salariilor bugetarilor. Aceștia vor primi  creștere de un sfert din „diferența de salariu” – adică exact cu 25% din majorarea amânată în anul 2020.

„Era o restanță a noastră cauzată de pandemie, ținând cont că pe primul trimestru avem cea mai mare creștere economică și cumva trebuia să găsim o soluție să transferăm creșterea economică să se vadă și în buzunarele românilor”.

„Este o respectare a Legii 153, care a avut derogări de amânare şi în acest moment o parte restanţe… Avem şi legi în România şi va trebui să le respectăm”, a spus Ciolacu.

Vor fi diminuate cheltuielile bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența sociala.